Otomotiv sektörü yetkilileri yanıtladı: ÖTV artışları, satışları nasıl etkileyecek?

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt ve Cardata International Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ÖTV 'değişikliğini' yorumladı

Fotoğraf: AA

Otomotive yönelik özel tüketim vergisi (ÖTV) matrah ve oran düzenlemesi, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 30 Ağustos 2020 tarihinde yürürlüğe girdi.

Buna göre, motor silindir hacmi 1600 cc'yi geçmeyen, ÖTV matrahı 130 bin lirayı aşan otomobiller için ÖTV oranı yüzde 60'tan yüzde 80'e çıkarıldı.

Motor silindir hacmi 2000 cc'yi geçen ÖTV matrahı 170 bin lirayı aşmayan elektrikli otomobiller için vergi oranı yüzde 100'den yüzde 130'a, diğerleri için de yüzde 110'dan yüzde 150'ye yükseltildi.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt ve Cardata International Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın'a ÖTV zammının sektörü nasıl etkileyeceğini sorduk.

"Kısa ve orta vadede sektörümüzü daraltacak bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz"

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, en son iki yıl önce düzenlenen ÖTV matrahlarının yükseltilmesini "olumlu bir hamle" olarak nitelese de, artışın kısa ve orta vadede sektörü daraltacağını savundu.

Şahsuvaroğlu, "İlk matrah dilimi olan 70 bin TL’lik matrah bedelinin yüzde 21 artışla 85.000 TL’ye, ikinci dilim olan 120 bin TL’lik bedelin yüzde 8’lik artışla 130 bin TL’ye çıkarılmasının sektörümüzde satışlara nispi olarak olumlu etki edeceğini düşünüyoruz.130 bin TL’lik matrahın üzerindeki araçlarda ÖTV oranının yüzde 60’dan yüzde 80’e yükseltilmesinin ise otomotiv fiyatları üzerinde ciddi miktarda artışa neden olacağı endişesini taşıyoruz" yorumunu yaptı.

Türkiye’de satılan her 10 aracın 6'sının ithal modeller olduğunu belirten Şahsuvaroğlu, ortalama fiyatların 130 bin TL’nin üzerinde seyretmesi nedeniyle araç fiyatlarının daha da ulaşılması zor seviyelere çıkacağını ifade etti.

 

Murat Şahsuvaroğlu OYDER Başkanı otomotiv.jpg
Murat Şahsuvaroğlu / Fotoğraf: OYDER 

 

Murat Şahsuvaroğlu, yükselme eğilimindeki kredi faizlerine ek olarak pandemi etkileri ve ÖTV düzenlemesi eklendiğinde, araç fiyatlarının artacağını ve bu durumun "talepte önemli bir azalma yönünde potansiyel taşıdığı" değerlendirmesinde bulundu.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Düzenleme, ikinci el araç piyasasındaki fiyat istikrarsızlığına da olumsuz katkı sağlayabilir"

OYDER Başkanı, bu durumun hem yetkili satıcılara hem de markalara planlama ve stoklama açısından ciddi ek yükler getireceğini de öne sürdü.

Kararnamenin 1 Eylül tarihi yerine ayın son gününde açıklanıp hemen yürürlüğe girmesinin, ay içerisinde satışı gerçekleştirilmiş ve tüketiciyle anlaşması sağlanan araçlarda sorun yaşanmasına neden olacağını öne süren Şahsuvaroğlu, "Düzenleme, ikinci el araç piyasasındaki fiyat istikrarsızlığına da olumsuz katkı sağlayabilir" dedi.

 

araç otomobil otomotiv ikinci el araba AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

"Mevcut vergi sisteminin artık değiştirilmesi gerek"

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt da 2018 yılından beri güncellenmeyen ÖTV matrahlarının yeniden düzenlenmiş olmasını olumlu bulduğunu söyledi. 

Yerli üretilen araçların desteklenmesi, ithal ve lüks araçların satışlarının azaltılmasının hedeflendiğini belirten Bozkurt, uygulamanın üst ve lüks segmentleri etkileneceğini belirtti. 

Ali Haydar Bozkurt, vergi sisteminin değiştirilmesinin şart olduğunu savundu:

En başından beri söylediğimiz gibi, mevcut vergi sisteminin artık değiştirilmesi gerekmektedir. Sürekli olarak birçok tartışmaya sebebiyet veren, sadece motor hacmine ve matrah baremlerine göre kurgulanmış bu sistemin, sıklıkla güncellenmesi ihtiyacı doğmaktadır. Ayrıca, gelişen otomobil teknolojilerini desteklemekte eksik kalan bir sistemdir. Sadece motor hacmi ve matrah fiyatına göre bir otomobilden az veya çok vergi alınması, demode bir uygulama olarak kalmıştır. Gelişen teknolojileri takip eden, yeni bir vergi sistemiyle, devletin vergi kaybına yol açmadan, ancak vatandaşın da motor hacminden bağımsız olarak daha yeni teknolojilerle donatılmış olan araçlara ulaşabilmesini destekleyecek bir vergi sisteminin vakit kaybetmeden oluşturulması gerekmektedir.

Ali Haydar Bozkurt Toyota Türkiye Pazarlama ve Satis A.S. CEO'su.jpg
Ali Haydar Bozkurt / Fotoğraf: Toyota Türkiye 

 

"2. el araç fiyatları, bu ÖTV artışlarıyla daha da yükselecektir"

Cardata International Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın'a da ÖTV artışlarının otomotiv piyasasına olası etkilerini sorduk. 

Matrah dilimlerindeki indirimlerin beklentilerin çok altında kaldığını savunan Yalçın, "Sadece 2 matrah diliminde indirime gidildi" yorumunu yaptı. 

Yerli araç üretimi ve satışlarının daha fazla önem kazanacağını savunan Hüsamettin Yalçın, cari açığın bir miktar azalacağını ileri sürdü. 

Yalçın, matrah dilimlerinde yapılan indirimlerin ilk etapta yerli araç fiyatlarını biraz ucuzlatsa da sonrasında kurun da etkisiyle bu araçlardaki fiyat artışlarının yukarı yönlü devam edebileceğini de sözlerine ekledi.

 

Cardata International Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın İHA.jpg
Hüsamettin Yalçın / Fotoğraf: İHA

 

Yalçın, yaşananların 2. el otomotiv piyasasına da etki edeceğini ileri sürdü:

Zaten son 1,5 senedir sürekli artış trendinde olan 2. el araç fiyatları, bu ÖTV artışlarıyla daha da yükselecektir. 0 (sıfır) km yeni araçlarda devam eden bulunurluk problemi de bu duruma eklenince, 2. el araç fiyatlarında artışlar da en tepe noktalarına çıkacaktır.

"Lüks araç satışları yabancı plakaya ve kayıt dışına kayabilir"

Daha da pahalanacak olan ithal araçların getirilmesinde adetsel olarak azalmalar olabileceğine değinen Cardata International Genel Müdürü Yalçın, "Daha da yükselecek ithal araç fiyatları nedeniyle lüks araç satışları yabancı plakaya ve kayıt dışına kayabilir" ifadelerini kullandı.

Son olarak Yalçın, geçtiğimiz yıllarda ağırlıklı olarak kasım aylarında gerçekleştirilen avantajlı kampanyaların bu yıl eylül ayından itibaren başlatılabileceğini de sözlerine ekledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU