Alevi Dedesi Fırat'tan belediyelere: Muharrem orucu bir yastır, 'mübarek olsun' denmez, yas bitmeden aşure dağıtılmaz

Muharrem orucu sürerken Alevi Dedesi Celal Fırat'tan kimi belediyelerin uygulamalarına ve paylaşımlarına uyarı geldi. Muharremin bir yas olduğunu, 'mübarek' veya 'kutlu' olsun denilmeyeceğini söyleye Fırat, yas bitmeden aşure dağıtılamayacağını kaydetti

Aleviler tarafından Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve 71 yakınının M.S.680 yılında Irak'a bağlı Kerbela'da Emevi Ordusu'nca öldürülmesinin yası için tutulan ve "12 İmamlar orucu" adı da verilen 12 günlük "muharrem orucu" sürüyor.

Bu yıl ki muharrem orucu, 31 Ağustos'ta bitecek, 1 Eylül'de ise aşureler yapılıp dağıtılacak.

Birçok belediyenin, kuruluşun ve kimi televizyonların da kendilerine ait bilbordlar veya sosyal medya hesapları aracılığıyla muharrem ayı paylaşımları yaptıkları görülüyor.

İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Garip Dede Cemevi'nin dedesi olan aynı zaman da Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada isim vermeden bazı belediyelere tepki gösterdi.

Fırat, paylaşımında kimi belediyelerin muharrem ayı bitmeden aşure dağıttığını kaydederek, yapılanın Alevi inancına saygısızlık olduğunu savundu.

 

 

"Aleviliği ağlama duvarına çeviren bir mantıkla karşı karşıyayız

Paylaşımı nedeniyle görüştüğümüz Fırat'ın yalnızca muharrem orucu bitmeden aşure dağıtılmasına değil, aynı zamanda yapılan paylaşımlardaki ifadelere de tepkisi vardı.

Kerbela'nın mazlum ile zalimin kavgası ve haksızlığa, zulme karşı başkaldırı olduğunu söyleyen Fırat, tepkisini şöyle sürdürdü:

Bitmeyen asimilasyon çabaları inancımızın içini boşaltmaya yönelik olarak yoğun bir şekilde çalışmalar çeşitli kurum ve kuruluşlarla devam ediyor. TV ekranlarında Aleviliği, tamamen ağlama duvarına çeviren bir mantık ve zihniyet ile karşı karşıyayız. Oysa ki Kerbela'da Şah Hüseyin'in bize bir çağrısı var. Aç kal alçalma.

celal dede.jpg
Celal Fırat, Muharrem ayının bir yas zamanı olduğuna dikkat çekti / Fotoğraf: istanbulalevitoplumu.com

 

"Muharrem ayı, kutlu olsun', 'coşkuyla karşılandı' gibi ifadeler bizi üzüyor"

Muharrem ayının Aleviliğin en kadim yası ve ehlibeyt ile Hz. Hüseyin'n mücadelesine bağlılığı olduğunu belirten Fırat, sosyal medyada kimi belediyelerce, kuruluşlarca ve kişilerce kullanılan ifadelerin yanlış olduğunu iddia ederek, bunları şöyle sıraladı:

Muharrem ayı yas ayıdır. 'Muharrem ayı mübarek olsun', 'kutlu olsun', 'yaşasın muharrem ayı', 'muharrem ayı coşkuyla karşılandı' gibi ifadelerin paylaşılması bizi derinden üzüyor.

aşure.jpeg
Fırat, aşurenin muharrem ayının bitiminde dağıtılması uyarısında bulundu. Geçen yıl Esenler'de muharrem ayının ardından meydanda yüzlerce kişiye aşure dağıtılmıştı / Fotoğraf: Pirha.net - Arşiv 

 

"Orucumuz bitmeden aşure dağıtanlar, inancımıza küfredenlerdir"

Aşure'nin Alevi inancında önemli olduğunu ve lokma olarak kabul edildiğini ve muharrem orucunun bitiminin ardından yapılarak dağıtıldığını hatırlatan Fırat, buna rağmen bazı belediyelerin muharrem ayı etkinlikleri adı altında oruç bitmeden aşure dağıttığını öne sürerek sert tepki gösterdi:

"Aşuremiz belediyelerin veya zenginlerin fakirlere dağıttığı çorba veya tatlı değildir. Orucumuz bitmeden aşure dağıtanlar, bizim itikadımıza ve inancımıza küfredenlerdir..." 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU