Enerji Bakanı Dönmez: O gazın sahibi de işletmesi de Türkiye Petrolleri’nin; Herhangi bir ortağımız yok, bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akdeniz’deki doğal gaz ve petrol aramalarıyla ilgili de "Bazı sondajlarda gaz akışları gördük ancak sürekliliği konusunda Karadeniz kadar emin olmadığımız için açıklama yapmadık" dedi

Fotoğraf: AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de bulunan ve 21 Ağustos’ta kamuoyuna açıklanan 320 milyar metreküplük doğal gaz rezervi ile ilgili A Haber’de değerlendirmelerde bulundu. 

Sakarya Gaz Sahası’nın verimli bir saha olduğunu söyleyen Dönmez, 320 milyar metreküp açıklanan miktar ile ilgili “Eğer bir revizyon gerekiyorsa bu yukarı yönlü olacak gibi duruyor” dedi. 

Bulunan gazın işletmesinin yabancı şirketlerde olacağı ya da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) “Yap-İşlet-Devret” sistemi ile çalışacağı yönündeki iddialara da yanıt veren Dönmez şöyle konuştu: 
 

Denizlerdeki ruhsat hakları tamamen TPAO’ya ait. TPAO’nun da yüzde 100’ü de hazinemizin. Yıllardır milli bir kuruluşumuz. Bu sahalarda operatör de biziz, operasyon da bize ait. Herhangi bir ortağımız yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. 

Sahanın tamamı bize ait. Oradaki işlemlerin büyük bir kısmını kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Bazı özellik ve uzmanlık gerektiren işler için de tabii ki hizmet alacağız ve bu hizmetin bedeli ödenecek. O gazın sahibi de işletmesi de Türkiye Petrolleri’nin olacak.


Türkiye ile Yunanistan arasında ağustos başından bu yana gerginliğe neden olan Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz'deki petrol ve gaz araştırması ile ilgili de konuşan Dönmez şunları söyledi: 
 

Bazı sondajlarda gaz akışları gördük ancak sürekliliği konusunda Karadeniz kadar emin olmadığımız için açıklama yapmadık. Çalışmalara devam ediyoruz. Umut veren noktalarda sondaj kuyuları açacağız. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU