Almanya Ruhr Üniversitesi'nden koronavirüs tespiti: Önlemlere uyulmayan ülkelerde 13 kat daha fazla ölüm kayda geçti

Ruhr Üniversitesi yeni tip koronavirüs salgınında kurallara uyulmayan ülkelerde 13 kat daha fazla ölüm kaydedildiğini açıkladı

Koronavirüs önlemlerine uyulmayan ülkelerde 13 kat daha fazla ölüm kayda geçti / Fotoğraf: AFP

Almanya'nın Bochum kentindeki Ruhr Üniversitesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik alınan tedbirlere uyum ve ölüm oranı arasındaki bağlantıyı araştırdı. 

Üniversite tarafından yapılan geniş çaplı araştırmada virüsün yaygın olduğu ve ölüm oranlarının yüksek olduğu ülkeler baz alınarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından salgın hastalıkları önlemek için uygulanan uluslararası kurallar dikkate alındı. 

Araştırma sonucu kurallara uyulmayan ülkelerde ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu tespit edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaptırımların zayıf olduğu ülkelerde ölüm oranı yüzde 105.8 arttı

Koronavirüs kurallarına uyulan ülkelerde ölüm oranlarının düşük olduğu belirlenen araştırmada, kurallara uymayan ülkelerde ölüm oranlarının 13 kat daha fazla olduğu açıklandı.

Ruhr Üniversitesi’nden Psikolog Jürgen Margraf araştırmanın sonuçlarına yönelik yaptığı açıklamada, "Kurallara daha iyi uyulan yerlerde, kurallara daha eleştirel bakılan ülkelere göre 13 kat daha az insan öldü" dedi.

Kurallara iyi uyum gösterilen İngiltere, İspanya, Fransa ve Almanya'da 1 Haziran'dan bu yana Kovid-19 ölümlerinin yüzde 7.8 arttığına dikkat çeken Margraf, aynı dönemde Rusya, Polonya, ABD ve İsveç gibi kurallara uyulmayan ülkelerde rapor edilen Kovid-19 ölümlerinin yüzde 105.8 arttığını ifade etti. 

Margraf, "Rusya, Polonya, ABD ve İsveç gibi kurallara uyulmayan ve salgına karşı yaptırımların zayıf olduğu ülkelerdeki Kovid-19 ölümlerinin sayısı yüzde 105.8 arttı. Yani 13.6 kat daha fazla ölüm gerçekleşti" dedi.

Çalışma 8 ülkede paralel olarak gerçekleşti

Rusya ve Polonya hükümetlerinin önlemler konusunda hala kararsızlıkların olduğunun belirtildiği araştırmada, kararsızlığın halkın salgına karşı tek başına bırakıldığı hissinin oluştuğu aktarıldı.

Bochum Ruhr Üniversitesi Araştırma ve Tedavi Merkezi’nin temsili çalışması, 8 ülkede paralel olarak gerçekleştirildi. 

Araştırmaya katılan 7 bin 658 katılımcının yüzde 77'si salgın önlemlerini faydalı olarak değerlendirdi. 

En yüksek değere yüzde 84 ile Almanya'da ulaşıldı, en düşük değerler ise yüzde 72 ile Polonya ve İsveç için kaydedildi. Katılımcıların yüzde 92'si ise kurallara uyacağını ifade etti.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU