600 kişi hastanede 15 bini aşkın kişi evde tedavi görüyor: Diyarbakır koronavirüse teslim mi oldu?

Diyarbakır'da her gün 400 kişi koronavirüse yakalanıyor. TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Yerlikaya, pandemi hastanesi ilan edilen Dicle Üniversitesi’nde son beş gündür test yapılmadığını söyledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

65 yaşındaki Adalet Deniz, üç hafta önce iki kızıyla birlikte yakalandığı koronavirüsü yeni atlattı.

Hemen alt katında oturan komşusu Osman Ek ise, eşi, biri üç aylık, diğeri 21 aylık olan iki çocuğuyla birlikte koronaya yeni yakalanmış durumda.

Adaet Deniz ve komşusu Osman Ek, hastanede değil evlerinde tedavi gördüler. 

Sadece bunlar değil, Diyarbakır'da koronavirüse yakalanmış ve evinde izole şekilde hastalığı yenmeye çalışan 15 binden fazla insan var. 

Hastalığa yeni yakalananlar ise hastane yerine evlerinde kalmaya çalışıyorlar.

Çünkü, bir milyon 700 bin nüfuslu Diyarbakır, vaka sayısında 20 milyon nüfusa sahip İstanbul ile yarışıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre Diyarbakır, son bir aydır vaka sayısında; İstanbul, Ankara, Batman ve Şanlıurfa ile birlikte ilk beş kent arasında.
 

diyarbakır5.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


Bu gerçeği günlük koronavirüs verilerini açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sık sık dile getirdi.

Koca, birçok kere Diyarbakır'ı koronavirüs vakalarının en yüksek olduğu iller arasında saydı.

Diyarbakır Tabip Odası'nın açıklamasına göre Diyarbakır'da günlük vaka sayısı 400-500 bandında seyrediyor.

Üstelik Dicle Üniversitesi'nde ve özel hastanelerde PCR testi yapılmıyor. Hatta son 5 gündür Eğitim Araştırma hastanesinde o da kısıtlı sayıda test yapılıyor.


Pandemi hastanesi ilan edilen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise artık yer yok. Her gün acil servis önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Durumu ağır olan da olmayan da ilaç verilerek evlerine gönderiliyor. Resmi veriler açıklanmasa da 600 kişi hastanelerde, 15 bin kişi de evlerinde tedavi görüyor. 
 

diyarbakır1.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


İlk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart 2020'de kentteki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi, Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Genesis, Memorial, Bower, Diyar Life, Bağlar ve Sultan Hastaneleri pandemi hastanesi ilan edildi.

Ancak daha sonra özel hastaneler bu kapsamdan çıkarıldı. 

Diyarbakır'da hastalık belirtisi gösterenler, test için Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendiriliyor. Fakat bir süredir Dicle Üniversitesi’nde testlerin yapılmadığı belirtiliyor. 

Bu yöndeki bilgiler ise bizzatihi sağlık sisteminde görev alan çalışanlardan geliyor. 

 

diyarbakır7.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe


"5 gündür koronavirüs testi yapılamıyor"

Independent Türkçe'ye konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi ve aynı zamanda pandemi hastanesi olan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Dr. Halis Yerlikaya, Dicle Üniversitesi'nde test cihazını kuran firmayla bir sorun yaşandığı ve bu nedenle testlerin 5 gündür yapılmadığı yönünde bilgi aldıklarını söyledi. 

Dr. Yerlikaya, "Bu iddia ne denli doğru bilmiyoruz. Ancak 5 gündür testi için yönlendirmenin yapıldığı Gazi Yaşargil'de ciddi bir yığılma var. Her gün 400 kişinin testi pozitif çıkıyor. Yoğun bakımda yer kalmadığı için yeni bir yoğun bakım ünitesi açılıyor. Durum pek iç açıcı değil" dedi.
 

TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe​​​​​​​


"Bayramda yaşanan toplumsal trafiğin etkilerini görmeye başladık" diyen Dr. Yerlikaya, şunları söyledi:

Sağlık çalışanları da giderek tükeniyor. Şu ana kadar biri doktor ve dört sağlık çalışanımız hayatını kaybetti. 400'e yakın sağlık çalışanı da koronaya yakalanmış durumda. Kent genelinde hastanelerde 600'ün üzerinde yatan hasta var. Genelde vakalar evde tedaviye gönderiliyor. 10 gün önce mesela testi pozitif çıkan bir hasta evine gönderilmişti. Ağırlaşınca hastaneye kaldırıldı ve bu hastayı kaybettik.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU