Putin, Macron'a Lübnan sorunlarını dış müdahale olmaksızın çözülmesi gerektiğini söyledi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Beyrut'taki patlamanın ardından Lübnan'a giderek destek çağrısı yapmıştı

Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a, Lübnan'ın sorunlarının dış müdahale olmaksızın çözülmesi gerektiğini aktardı.

Putin ve Macron, Lübnan'daki gelişmeleri ele almak üzere dün akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin'den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, iki liderin 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen yıkıcı patlama sonrası Lübnan halkına insani destek sağlamak amacıyla Moskova ve Paris'in aldığı önlemlerin yanısıra Lübnan'daki durumu ayrıntılı olarak ele aldığı belirtildi.

Açıklamaya göre Macron, Rus mevkidaşına Beyrut'a yaptığı son ziyaret hakkındaki izlenimlerini ve Lübnan'a uluslararası yardımı harekete geçirmek amacıyla Fransa tarafından düzenlenen bağış konferansı hakkında bilgi aktardı.

Macron ile Lübnan konusunda görüş alışverişinde bulunan Putin ise, Rusya'nın Lübnan'ın birliği ve egemenliğini destekleyen tutumuna vurgu yaparak, ülkedeki tüm sorunların herhangi bir dış müdahale olmaksızın Lübnanlılar tarafından yapıcı diyalog yöntemiyle çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

İki cumhurbaşkanı ayrıca Ukrayna sorununun çözümü ile ilgili çeşitli konuları ele aldı. İki lider, özellikle 22 Temmuz'da Belarus'un başkenti Minstk'te Ukrayna Uzlaşması Konulu Temas Grubu tarafından imzalanan "ateşkesi güçlendirmeye yönelik tedbirler" paketine övgüde bulundu.

Putin ve Macron, Normandiya Dörtlüsü çerçevesinde Ukrayna krizinin çözümü için çalışmaya devam etmeyi kabul etti.

İkili gündem ve Fransa cumhurbaşkanının Rusya'ya olası ziyaretine yönelik hazırlıklar ile ilgili olarak, iki taraf siyasi, ticari, ekonomik ve insani alanlarda ilişkiler geliştirmeye yönelik ortak ilgilerini ifade ederken, Avrupa'da güvenlik ve istikrarın artırılması adına adımlar atılması konuşuldu.

Beyrut'taki patlama ve Macron'un ziyareti

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 154 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 5 bin kişi yaralandı.

Patlamadan 2 gün sonra Beyrut'a gelen Macron, mevkidaşı Mişel Avn, Lübnan Başbakanı Hassan Diyab ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile bir araya gelmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Macron, sokaklardaki insanların öfkeli olduğunu hissettiklerini aktararak, "Yolsuzlukla mücadele için hızlı siyasi girişimler başlatılmalı. Lübnan yıllardır ekonomik kriz sıkıntısı yaşıyor. Bu krizin çözümü için siyasi girişim gerekiyor." ifadelerine yer vermişti.

Daha sonra Fransa'nın Beyrut Büyükelçiliği resmi konutunda basın toplantısı düzenleyen Macron, Lübnanlı yöneticilerle görüşmelerinde açık bir dil kullandığını, onlardan da sorularına şeffaf cevaplar beklediğini belirtmişti.

"Eylül ayının başında Lübnan'a geri döneceğim. Bu büyük sıçramanın yapılabileceği kanaatindeyim." diyen Macron "büyük sıçrama" ifadesine açıklık getirmemişti.

Fransa'nın başkenti Paris'te 2018'de düzenlenen Lübnan'a destek konferansı CEDRE'de vadedilen yardımların, elektrik, su ve kurumlarda yapılacak reformlar ile yolsuzlukla mücadelenin gerçekleştirilmesini beklediğini kaydeden Macron, Lübnan'da yeni bir siyasi düzenin inşa edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU