Nazlıaka: İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı birçok kız kardeşimiz yaşıyor olacaktı

“Kırmızı çizgimizi aşanlara, sözleşmeyi uygulamak yerine kaldırmak isteyenlere oturdukları koltukları dar edeceğiz”

Fotoğraf: AA

CHP’nin yeni seçilen Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” hakkında bir açıklama yaptı.

CHP kadın örgütleriyle eşzamanlı olarak CHP Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada Nazlıaka, hükümetin kadınların elde ettiği hakları bir çırpıda ellerinden almak için bir çaba gösterdiği görüşünü dile getirirken şunları söyledi:

2011 yılında imzalanan ve kadına yönelik şiddete karşı devletin atması gereken adımları temel alan İstanbul Sözleşmesi, bugün tam olarak uygulanıyor olsa idi birçok kız kardeşimiz yaşıyor olacaktı. Birçok kadın evde ekonomik şiddet görmeyecekti; psikolojik şiddete uğrayıp susmayacaktı ve hatta bu yüzden hayatına son vermeyecekti.

Sözleşmenin dört hedefi olduğunu ifade eden Nazlıaka, bunları şöyle açıkladı

Birincisi kadına karşı şiddetin önlenmesi için devletin tedbirler alması gerektiğine işaret etmektedir. İkincisi eğer kadına karşı şiddet hala devam ediyorsa, kadın-erkek eşitsizliği sürüyorsa devletin kadınların hayatını korumak için etkin adımlar atmasını istemektedir. Devlete “6284 sayılı kanunu uygula, kadınları aktif ve etkin koru” demektedir. Üçüncü adımda ise şiddet önlenemediyse, kadınlara zarar veren erkeklerin adil yargılanması ve cezalandırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Devlete “Etkin ceza sistemi uygula, adaleti sağla” demektedir. Dördüncü ve son adımda ise Sözleşme devlete kadınların daha güçlü bireyler olabilmesi, hayatın her alanında yer alabilmesi için çalışmalar yapması gerektiğini işaret etmektedir.

Bir kesimin iddia ettiği gibi sözleşmenin yuva yıkmadığının altını çizen Nazlıaka, “Sözleşme, bir ailede şiddet gören kadın varsa erkeğin cezalandırılması gerektiğini söylüyor” dedi.

Sözleşme ile kadınların beyanı nedeniyle erkeklerin delilsiz bir şekilde cezalandırılmadığına dikkati çeken CHP Kadın Kollar Başkanı, “Sözleşmeye göre kadının beyanıyla yalnızca kadın için acil koruma tedbirleri alınması öngörülüyor” diye konuştu.

Nazlıaka, erkeklerin İstanbul Sözleşmesi'nden rahatsız olmadığını vurgulayarak "Eşine, sevgilisine ya da hiç tanımadığı bir kadına şiddet uygulayan, katleden, tacizci, tecavüzcü erkekler rahatsız" ifadelerini kullandı.

“Kırmızı çizgimizdir”

Nazlıaka, sözlerine şöyle son verdi:

Bugün neredeyse her gün bir kadının öldürüldüğü, tacize, tecavüze ya da farklı şiddet türlerine maruz kaldığı ülkemizde İstanbul Sözleşmesi, bizim kırmızı çizgimizdir. Bu çizgiyi aşanlara, Sözleşme’yi uygulamak yerine kaldırmak isteyenlere oturdukları koltukları dar edeceğiz. Cesaret biziz, azim biziz, emek biziz, mücadele biziz. Biz kadınlarız; biz her iki kişiden biriyiz. Bu ülkenin onurlu ve mutlu yarınlarının yükseleceği eller, bizim ellerimiz. İstanbul Sözleşmesi kalacak! Siz gideceksiniz!

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU