Evcil hayvanlar ruh sağlığına nasıl iyi geliyor?

Sarılmanın gücü hafife alınmamalı: Araştırmalar tüylü dostlarımızın pek çok derdimize derman olduğunu gösteriyor

Ruh sağlığı bozulan kişiler, köpek, kedi gibi evcil hayvanlar sayesinde yenilenme gücüne kavuşabiliyor / Fotoğraf: Reuters

Marie Carter*

Sessiz evin bir kenarından diğerine yavaş adımlarla yürüyen bir canlının yaşattığı huzur, kola değen ıslak bir burnun verdiği hoş geldin hissi ve koşulsuz sevginin yatıştırıcı rahatlığı, ruh sağlığı bozuk kişilerin hayatlarını daha katlanılabilir hale getirebiliyor.

Geçmişte sevgiden yoksun bırakılmış spanyel’imin kucaklamalarını seviyorum ve o da her gün bunu istiyor. Onun bu koşulsuz ve masum sevgisinin gücü hissediliyor. İkimiz de bu rahatlık ve yakınlıkla huzurluyuz. 

Evcil bir hayvanı sadece okşamak, yanına oturmak ya da onunla oynamak, ruh sağlığı bozuk birinin rahatlayıp sakinleşmesine yardımcı olabiliyor. Köpekler sahiplerini egzersiz yapmaya teşvik ediyor. Böylece bu kişiler diğer köpek bakıcılarıyla tanışıyor ve önemli sosyal ilişkiler kuruyor. Pek çok çalışma, evcil hayvanların ruh sağlığıyla ilişkili depresyon ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu’ndan (TSSB), bağımlılık, stres ve yalnızlık duygularına kadar birçok konuda yardımcı olabileceğini gösteriyor.

 

kopek jack.PNG
Jack'in sevgisi Vanessa'nın iyileşmesine yardım etti / Fotoğraf: Marie Carter

 

Somerset Kontluğu Burnham-on-Sea şehrinde ruh sağlığı alanında kampanyalar yürüten Vanessa Holbrow’un yaşamı benzer bir deneyimin gücüyle değişmiş. Vanessa'nın terrier cinsi köpeği Sir Jack Spratticus, onun ruhsal sağlık sorunlarıyla başa çıkmasına ve kendi özünü, dostluk ve istikrar duygusunu yeniden bulmasına yardımcı olmuş.

Vanessa köpeğinin yardımıyla geçirdiği değişimi şöyle açıklıyor: 

“Jack hayata çok kötü bir başlangıç yaptı. Evimizin yakınlarındaki köpek dostu bölgelerde birlikte yürüyebilmek için onu eğitmem 1 yıl sürdü. Bu sadece sevgi ve sabrın neler yapabileceğini gösteriyor. Onun güçlü şekilde hissettiğim, bir dereceye kadar beni yansıtan ihtiyaçları, basitçe söylemek gerekirse, aslında geçmişte yaşadığı kötü deneyimleri.”

Jack'ten vazgeçmeyip onu uzun bir eğitimden geçiren Vanessa, “Jack şimdi ruh sağlığı açısından farkındalık yaratmaya yardımcı oluyor ve o benim ailem. Onsuz ne yapacağımı bilmiyorum” diyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jack’i tek başına eğiten Vanessa, onu bir “ruh sağlığı yardım köpeği” haline getirdi. Gittikleri her yerde bu özelliğiyle konuşulan Jack, ruh sağlığıyla ilgili farkındalığı artırıyor ve ön yargıları önlemeye yardımcı oluyor. Jack, köpeklerin ruh sağlığı bozuk kişiler üzerinde oynadığı kritik rolün hararetli bir savunucusu olmuş. 

Jack, Vanessa'ya radyo ve televizyonlarda kamera önünde konuşma yapması ve tanınmış yardım kuruluşlarına makale yazması için güven verirken, aynı zamanda sahibesinin dışarı çıkıp diğer köpek sahipleriyle buluşmasına ve böylelikle dünyayla fiziksel bağlarını sürdürmesini sağlıyor.

 

hayvan ruh sağlığı.jpg
Vanessa, köpeği Jack'le birlikte binlerce sterlin yardım topladı / Fotoğraf: Marie Carter 

 

“İnsanları görmeye dair süreklilik, bu arkadaşlığa devam etmenin en önemli yolu ve Jack bu konuda önemli bir fark yarattı” diyen Vanessa sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bu, diğer insanların orada olduğu ve beni umursayabileceklerine dair paha biçilmez bir hatırlatma. Bu benim için kronik olarak bilinmeyen bir kavramdı.”

Toplumdan ayrışmış biri, köpeğini gezdirerek ya da evcil hayvanları hakkında başkalarıyla sohbet ederek bir topluluğa daha kolay dahil olabiliyor. Kişi, evcil bir hayvana bakmanın sorumluluğunun verdiği başarı hissiyle de güne önemli bir rutin ekleyebiliyor.

Yaşam Koçluğu şirketi Gedanken'den kişisel gelişim uzmanı Dr. David Cliff’e göre, bir hayvanın varlığı insanlar üzerinde destekleyici ve sakinleştirici etkiye sahip olabiliyor. 

Evcil hayvan okşamanın, genellikle kan basıncını azaltarak huzur duygusu uyandırdığını belirten Cliff, bu temasın verdiği sıcaklığın, enerjik bir köpeğin yürüyüşünün ve bir kedinin sakinleştirici hırıltısının insanlara sunulan paha biçilemez armağanlar olduğunu söylüyor. 

Bir hayvanın bakımı ve arkadaşlığının kişinin hayatına ve kişisel zenginleşmesine anlam katabileceğini ifade eden Cliff, bunun ayrıca intihar davranışlarını azalttığını ve insanların hayatlarını yeniden düzenlemesini sağladığını vurguluyor. 

Cliff konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Biz giderek daha fazla tek kişilik hane halklarından oluşan bir dünyada yaşıyoruz ve birçoğu, yalnızlığımızı toplumumuzda neredeyse bir hastalık durumu olarak tanımlıyor. Evcil hayvanlar, en azından kısmen, bu duruma bir panzehir sunuyor. Özellikle de örneğin, evden çıkamayan, coğrafi olarak tecrit edilmiş, yetişkin ilişkilerini sürdürmekte zorluk çeken, ruhsal sağlık problemleri, öğrenme güçlükleri ve kişilerarası iletişimi sınırlayıcı diğer zorluklara sahip insanlar için."

 

 

Öte yandan, yarısı ruh sağlığı sorunu olan 600’den fazla kişi üzerinde yapılan başka bir araştırma, kedilerin ruh sağlığını iyileştirmeye nasıl yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor. Bunlar içinde kedisi olanların yüzde 87'si, kedilerinin mutlulukları üzerinde olumlu bir etki yarattığını, yüzde 76'sı da kedileri sayesinde günlük yaşamla daha iyi başa çıkabildiklerini söylüyor. Katılımcıların 3’te 1’i ise kedi okşamayı sakinleştirici ve yardımcı bir aktivite olarak tanımlıyor.

Hayvanların alkol ve uyuşturucu bağımlılarına sunacağı da çok şey var. Tedavi ve iyileşmenin tüm aşamaları boyunca evcil hayvan terapisi bu kişiler için de önemli bir destek olabiliyor. 

Her ne sebeple olursa olsun ruh sağlığı bozulan kişiler, köpek, kedi gibi evcil hayvanlar sayesinde olağanüstü bir yenilenme gücüne kavuşabiliyor.

Çok kullanılan ve çok doğru bir ifadeyle söyleyecek olursak: Evcil hayvanlar, gerçekten, insanların en iyi arkadaşları.

 

*Marie Carter, evcil hayvan sahiplerine hitap eden yaşam dergisi Pets Magazine'in editör ve yayıncısı.

 

 

**İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU