Pulitzer Ödülleri sahiplerini buldu: Trump ve silahlı saldırı haberleri ödüle layık görüldü

Gazeteciliğin Oscar'ı olarak da bilinen Pulitzer'de New York Times ve Wall Street Journal gazeteleri, ABD Başkanı Trump’a ilişkin özel haber nedeniyle ödüllendirildi. Myanmar'da hapis cezasına çarptırılan Reuters çalışanı 2 gazeteci de ödül sahibi oldu

Joseph Pulitzer'in adını taşıyan ödüller, 1917'den bu yana gazetecilik ve sanat alanındaki özgün çalışmaları teşvik etmek için veriliyor. Jüri üyeliğini ise Columbia Üniversitesi Gazetecilik Bölümünün oluşturduğu ekip üstleniyor/ Fotoğraf: The Pulitzer Prizes (Twitter)

Dünyanın en önemli gazetecilik ödülleri arasında gösterilen Pulitzer Ödüllerini kazananlar açıklandı.

New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın veraset vergisinden kaçınmak için kurguladığı miras düzenlemelerini konu eden haberiyle "Açıklayıcı Habercilik" ödülünü kazandı. David Barstow, Susanne Craig ve Russ Buettner adlı gazeteciler 1,5 yıllık çalışma sonucunda Trump’in yıllarca ailesinin vergi kaçırmasına yardım ettiğini ortaya çıkarmıştı. Wall Street Journal gazetesi de Trump'ın seçim kampanyası döneminde iki kadına "sus payı" ödediğini ortaya çıkaran haberleriyle "Ulusal Habercilik" dalında ödüle layık görüldü.

 

Wall Street Journal.jpg
Trump'ın susması için iki kadına para ödediği haberiyle araştırmacı gazetecilik örneği gösterip Pulitzer kazanan Wall Street Journal gazetesi çalışanları haber merkezinde ödülü kutladı/ Fotoğraf: Twitter

 

Los Angeles Times gazetesi ise Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki kliniğinde kız öğrencileri taciz eden jinekologla ilgili haberleriyle "Soruşturmacı Gazetecilik" ödülünün sahibi oldu. 

Yerel gazeteler de ödüllendirildi

ABD'de geçen yıl yaşanan 3 silahlı katliama ilişkin haber yapan bazı yerel gazeteler de Pulitzer'e layık görüldü.

“Kamu Hizmeti” dalındaki Pulitzer ödülü South Florida Sun-Sentinel gazetesine gitti. Gazete, Parkland'da bir öğrencinin eski okulunda katliam düzenlemesi sonucu 17 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda okul yönetiminin ve soruşturmayı yürüten yetkililerin yaptığı hataları haberleştirmişti.

 

South Sentinel.jpg
Parkland saldırısına ilişkin haberle Pulitzer kazanan South Florida Sun-Sentinel çalışanları, ödül sevinçlerini yantsıtan fotoğrafı sosyla medya hesabından paylaştı/ Fotoğraf:
Twitter

 

Pittsburgh'da geçen ekim ayında 11 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı sinagog saldırısını haberleştiren Pittsburgh Post-Gazette “Flaş Haber” ödülünü kazandı.

Maryland eyaletinin Annapolis kentinde yayın yapan Capital Gazette ekibi ise 28 Haziran’da gazeteye düzenlenen silahlı saldırıda 5 çalışma arkadaşını kaybetmelerine rağmen ertesi gün gazeteyi çıkarma cesareti gösterdikleri için “Özel Ödül”e layık görüldü. 

 

The Capital Gazette.jpg
Capital Gazette çalışanları aldıkları Pulitzer ödülü sonrası çektirdikleri fotoğrafı sosyal medyadan paylaştı/ Fotoğraf: Twitter

 

Myanmar'da tutuklu Reuters'lı gazetecilere ödül

10 Arakan Müslümanının katledilmesine ilişkin araştırma yapan 2 Reuters çalışanı Wa Lobe ve Kyaw Soe Oo da ödül aldı. Gazeteciler söz konusu haber yayınlanmadan önce "devlet sırlarını ifşa etmekten" yargılanmaya başlanmış, geçen eylül ayında da 7’şer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yemen'deki iç savaş ve yaşanan insanlık dramına ilişkin yaptığı haberlerle Associated Press (AP) ajansı da “Uluslararası Habercilik” ödülünü aldı.

Aretha Franklin'e özel ödül

Geçen yıl hayatını kaybeden ve 18 kez Grammy ödülünün sahibi olan "Soul Kraliçesi" Aretha Franklin de "Amerikan müziğine ve kültürüne elli yılı aşkın bir süre yaptığı unutulmaz katkıdan” dolayı özel ödüle layık görüldü.

Columbia Üniversitesi öncülüğünde dağıtılan ödüllerde Kanadalı besteci Ellen Reid cinsel ve duygusal tacizin sonuçlarını anlattığı ilk operası "Prism” ile Pulitzer ödülünün sahibi oldu.

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU