Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta patlama: Onlarca kişi öldü, binlerce kişi yaralandı

Patlama şehrin büyük bir bölümünde hissedildi, onlarca bina ve araç hasar gördü

Lübnan'daki Beyrut Limanı'ında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada ilk belirlemelere en az 70 kişi yaşamını yitirdi. 4 binden fazla kişi yaralandı.

Lübnan resmi ajansı NNA, Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktığını bildirdi. Yangın nedeniyle güçlü bir patlama meydana geldi. Patlama sesi başkentin banliyölerinden de duyuldu.

İtfaiye ekipleri, yangına müdahale etmek için olay yerine kısa sürede ulaştı.

Eski Başbakan Saad el-Hariri'nin evinin yakınlarında meydana gelen patlamada Hariri'nin evinde ve çevre binalarda büyük hasar oluşurken, eski Başbakan'ın sağlık durumunun iyi olduğu ve olayı takip ettiği belirtildi.

Patlama nedeniyle başkentteki Uluslararası Refik el-Hariri Havalimanı, hükümet binası ve Muhammed el-Emin Camisi'nin yanı sıra çevre binalar, araçlar ve caddelerde büyük hasar oluştu.

Patlayıcıların bulunduğu depoda meydan geldi  

Gümrük Genel Müdürü Bedri Zahir, yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Beyrut Limanı'nda kimyasal maddelerin bulunduğu bir depoda patlama yaşandığını söyledi.

Beyrut ve çevre bölgelerdeki hastanelerin acil servislerine çok sayıda yaralı sevk edildi.  

"Patlamaya 2 bin 750 ton amonyum nitrat yol açtı" 

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn, patlamaya, 6 yıldır liman bölgesinde "yeterli güvenlik önlemi alınmadan" tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını açıkladı.

Avn "bunun kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Beyrut Valisi olayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti

Öte yandan Beyrut Valisi Mervan Abbud, olay yerinde incelemelerde bulundu Abbud, burada yaptığı açıklamada, Beyrut'un felaket bölgesi haline geldiğini ve hasarın yüksek olduğunu belirtti.

Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti.
 


 

Ketaib Partisi Genel Sekreteri öldü

Bu arada Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan patlamada hayatını kaybetti.

Ekran Resmi 2020-08-04 19.17.36.png

Patlama büyük bir şok dalgasına ve kentin üzerinde dumanlara yol açtı. Fotoğraf: AA


Ulusal yas ilan etti

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, olayın ardından ulusal yas ilan etti.

Ekran Resmi 2020-08-04 19.49.10.png
Patlamanın etkisiyle birçok yapı zarar gördü. Fotoğraf: AFP


3 katlı bina yıkıldı

Patlamanın etkisiyle 3 katlı bir binanın yıkıldığı, enkaz altında insanların olduğu belirtildi.


İsrail'den Beyrut'taki patlamaya ilişkin açıklama

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkililer, yerel basına yaptıkları açıklamalarda, Tel Aviv'in Beyrut'taki patlamayla bir ilgisi olmadığını söylediler.

Söz konusu yetkililer, İsrail'in olayla bağlantısını reddederek, patlamanın kaza olabileceğini ifade ettiler.


Lübnan Hizbullahı: İddialar gerçek dışı

Lübnan Hizbullah'ına yakın kaynaklar ise ülkenin yerel medyasına yaptığı açıklamada, Beyrut'taki patlamanın, kendilerine ait silah depolarında meydana geldiği ve saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. 

Lübnan Sağlık Bakanı, ölü sayısını açıkladı

Sağlık Bakanı Hamad Hasan, Beyrut'taki patlamada ilk belirlemelere göre 30 kişinin öldüğünü belirtti.

Hasan daha sonra yaptığı açıklamada ölü sayısının 50'ye, gece saatlerinde ise ölü sayısının 70'ye yükseldiğini duyurdu. 

 

Başbakan Diyab: Sorumlularından hesap sorulacak

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, patlamayı, "felaket" olarak niteleyerek, "Beyrut'taki patlamanın sorumlularından hesap sorulacak" dedi.

Erdoğan, Avn ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan görüşmede, patlamada yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dilerken, Lübnan için sağlık başta olmak üzere ihtiyaç duyulan her alanda insani desteğe hazır olduklarını belirtti.

Erdoğan ayrıca Twitter hesabından Arapça yaptığı paylaşımda, "Beyrut Limanı patlamasında hayatını kaybedenlerin akrabalarına ve yakınlarına taziyelerimi sunar ve Allah'tan kendilerine sabır ve metanet dilerim. Ayrıca yaralılara acil şifalar dilerim. Türkiye'de bizler, her daim Lübnan'ın ve Lübnanlı kardeşlerimizin yanında duracağız" ifadelerine yer verdi.

Oktay: Türkiye olarak her zaman yardıma hazırız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta meydana gelen patlamada yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, kardeş ülke Lübnan halkına başsağlığı diliyorum" açıklaması yaparak, "Lübnan halkının acılarını paylaşıyoruz" dedi.  

Oktay, Türkiye'nin Lübnan'a yardıma hazır olduğunu ifade etti.

2 Türk vatandaşı yaralandı

Meydana gelen büyük patlama sonucu başkent Beyrut'un korkunç şekilde sarsıldığını aktaran Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, patlamanın olduğu bölgeye oldukça yakın bir noktada bulunan Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği rezidansının da hasar gördüğünü ve oradan ayrılmak durumunda kaldıklarını kaydetti.

Şu ana kadar patlamada 2 Türk vatandaşının yaralandığı bilgisine ulaştıklarını belirten Çakıl, bu kişilerin durumlarının iyi olduğunu ifade etti.

Lübnan Hizbullahı'ndan "dayanışma" çağrısı

Lübnan'daki Hizbullah Örgütü, patlamayı "elim bir facia" şeklinde nitelendirerek, birlik ve dayanışma çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Elim facia, onun oluşturduğu benzeri görülmemiş yıkım ile insani, sağlık, sosyal ve ekonomi düzeyindeki tehlikeli sonuçları, bütün Lübnanlıların ve siyasi güçlerin dayanışma ve birlik içinde olmasını gerektiriyor" ifadesi kullanıldı. 

Lübnan'ı vuran bu ulusal facia ve ilan edilen ulusal yas nedeniyle Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın bugün yapması planlanan konuşmanın ileriki bir tarihe ertelendiği kaydedildi.

Sağlık personeli, insani yardım kurumları ve sivil savunma ekiplerine yardım çalışmalarında gösterdikleri üstün çabadan ötürü teşekkür edilen açıklamada, Hizbullahın tüm imkanlarının ihtiyaç durumunda Lübnan halkının hizmetine sunulacağı belirtildi. 

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU