Yargıtay, müdürüne "Çok biliyorsan kendin yap" diyerek iş yerini terk eden işçiyi haklı buldu

Bir garson, 'Ekmekleri çok büyük kesiyorsun, israf oluyor' diyen işletme müdürüne 'Çok biliyorsan kendin yap' diyerek tepki gösterdi ve iş yerini terk etti. Tazminatsız işten atılan garsonu Yargıtay haklı buldu

Fotoğraf: Pixabay

Özel bir şirkette garson olarak çalışan genç, şube müdürünün "Ekmekleri büyük doğruyorsun, israf oluyor" sözüne öfkelendi ve "Çok biliyorsan gel sen yap" diyerek tepki gösterdi. Garson, bu sözleri sarf ettikten sonra işyerinden ayrıldı.

İşveren ise garson hakkında devamsızlık tutanağı tutarak garsonu tazminat ödenmeden işten çıkardı.

İş Mahkemesi işvereni haklı buldu

İşten çıkarılan garsonun ikinci durağı iş mahkemesi oldu.

Dava açan genç garson tüm resmi tatillerde ve dini bayramlarda çalıştığını, fazla mesai yapmasına rağmen ücretlerin ödenmediğini, yıllık izninin kullandırılmadığını ve izin alacağının da ödenmediğini öne sürdü. Garson mahkemeden kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, genel tatil alacağı ve fazla çalışma alacaklarının ödenmesini istedi.

Mahkemede ifade veren şirket sahibi, firmanın işletme müdürünün, öğle yemeği sırasında garsona "Bu ekmekleri neden bu kadar fazla kesiyorsunuz? Yazık, israf oluyor" dediğini garsonun ise "Çok biliyorsan sen yap diyerek" karşılık vererek tesisleri terk ettiğini iddia etti. 

Mahkeme, kıdem tazminatı talebinin reddine hükmetti.

Karar Yargıtay’dan döndü

Davacı garson kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. 

Dosyayı görüşen Yargıtay kararında, "İş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir" denildi.

‘Çok biliyorsan, sen yap’ sözü tazminatsız işten çıkarma sebebi değil

"İş yerlerinde çalışanlara müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘Çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir” diyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘Sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. Çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır" diye açıklık getirdi.


Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU