Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: İsrail, BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ediyor

Lübnan-İsrail sınırındaki yüksek tansiyon, ülkenin Cumhurbaşkanı Avn'ın gündemindeydi

İsrail, 27 Temmuz'da Lübnan'ın güneyindeki bazı hedefleri vurduğunu açıkladı / Fotoğraf: AFP

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1701 sayılı kararını ihlal ettiğini söyledi.

Lübnan ordusunun 1 Ağustos 1945'te kuruluşunun 75. yıl dönümüyle eş zamanlı düzenlenen subay mezuniyeti töreninde konuşan Avn, İsrail'in son saldırılarına işaret ederek, "İsrail, BMGK'nin 1701 sayılı kararını ihlal ediyor ve Lübnan’a saldırmayı sürdürüyor. Biz bu karara bağlı olduğumuzu ve çatışmaların BM gözetiminde çözülmesine saygı duyduğumuzu vurguluyoruz" dedi.

Avn, "Aynı şekilde kendimizi, toprağımızı, suyumuzu ve otoritemizi savunmaya da bağlıyız. Bu konuda taviz vermeyeceğiz" diye konuştu.

BMGK'nin Ağustos 2016'da aldığı 1701 sayılı karar, Lübnan ile İsrail sınırındaki tüm çatışmaların sona ermesini öngörüyor.

27 Temmuz'da askeri tansiyon yükseldi

İsrail ordusu, 27 Temmuz'da yaptığı açıklamada, sınırda yaşanan bir "güvenlik olayı" üzerine Lübnan’ın güneydoğusundaki Kafarşuba bölgesinde bazı hedefleri vurduğunu açıklamıştı.

Lübnan Hizbullahı da sınır bölgesindeki İsrail hedeflerine saldırdığını belirtmiş ancak daha sonra yaptığı yazılı açıklamayla söz konusu eylemden geri adım atmıştı.

Lübnan hükümeti, İsrail ordusunun 27 Temmuz'da ülkenin güneydoğusuna düzenlediği saldırıyı BMGK'ye şikayet etme kararı aldı.


AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU