Trump seçimlerin ertelenmesini istedi: Eğer böyle giderse, 2020 seçimleri en hileli seçim olacak

Koronavirüs salgını nedeniyle seçimlerde posta yoluyla oy verme uygulamasına karşı çıkan Trump, "İnsanlar güven içinde ve düzgün şekilde oy verebilecek olana kadar seçimleri erteleyelim" dedi

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle kasım ayında yapılacak seçimlerin ertelenmesini istedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Trump, koronavirüs krizinin posta yoluyla oy verme uygulamasını etkileyeceğini belirtti. 

Posta yoluyla oy verme işleminin seçimlere zarar vereceğini belirten Trump "Eğer böyle devam ederse 2020 seçimleri tarihteki en hatalı ve hileli seçimler olacak. İnsanlar güven içinde ve düzgün şekilde oy verebilecek olana kadar seçimleri erteleyelim" çağrısı yaptı. 

Postayla oy kullanma

ABD'de birçok eyalet koronavirüs salgını nedeniyle postayla oy kullanılmasını uygulamak istiyor. Bu ay başında California, Utah, Hawaii, Colorado, Oregon ve Washington gibi eyaletler tüm oyların postayla kullanılmasını planladıklarını açıklamıştı.

Ülkede tüm eyaletlerin yarısına yakını hali hazırda postayla oy kullanılmasına izin veriyor.

Seçim ertelenebilir mi?

Ülkede seçimlerin tarihi sadece Kongre kararıyla ertelenebiliyor. Kongre'de çoğunluk Senato'da Cumhuriyetçilerde, Temsilciler Meclisi'nde ise Demokratlarda. Bu nedenle mevcut şartlarda ABD'de seçimlerin ertelenmesi mümkün görünmüyor.

Trump rakibi Biden'ın gerisinde

Koronavirüs salgını sebebiyle yaşanan çok sayıda can kaybı ve ülke ekonomisindeki kötü gidişatı nedeniyle Trump eleştirilerin merkezinde yer alıyor.

Son anketler de Trump'ın bazı bölgelerde Demokrat rakibi Joe Biden'ın gerisinde kaldığını gösteriyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU