Tek bir düşünce biçimi haricinde hiçbir beceri, gelecekte sizi iş hayatında ileri taşımayacak

Çeşitli şirketlere jeopolitik danışmanlık yapan Harvard Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Vikram Mansharamani, değişen iş dünyasında başarıya gidecek yolu anlattı

Hızla değişen dünyada iş dünyasının geleceği belirsizliklerle dolu (unsplash.com)

Birçoğumuza derin uzmanlığın güvenirliği artırdığı, iş hayatında hızlı ilerleme sağladığı ve geliri yükselttiği söylenmiştir. Geniş görüşlü olma alternatifiyse çoğu zaman gerçek bir değer katmaksızın oyalanmak olarak değerlendirilerek gözardı edilir.

Ancak gelecek çok farklı olabilir: Bakış açısı genişliği ve herkesin bildiği noktaları birleştirme yeteneği (genelcilerin alanı) en az derin uzmanlık ve nokta yaratma yeteneği (uzmanların alanı) kadar önem taşıyacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teknolojinin hızla ilerlemesi artan belirsizlikle birleşince, geçmişin en önemli kariyer mantığının geleceğe ilerleyişte ters tepmesine sebep oluyor. Dünya, açık konuşmak gerekirse, değişti ama beceri geliştirme konusundaki felsefemiz sabit kaldı.

Genellemek her zaman için daha güvenli hissettirdiğinden, günümüzün dinamik karmaşıklığı, birçokları için kaygıya sebep olan belirsiz ve kötü tanımlanmış durumlarla başa çıkabilme becerisi gerektiriyor.

Son 40 ile 50 yıl içinde iş tavsiyesini karakterize eden bazı terimler üzerine düşünün: Temel yetkinlik, benzersiz beceriler, derin uzmanlık. Birçoğumuzun hatırlayabildiği kadarıyla, başarının anahtarı profesyonellik basamaklarını tırmanmaya izin verecek bir uzmanlık geliştirmekti. 

Sadece doktor olmak yeterli değildi, daha da uzmanlaşmak, mesela kardiyolog olmak gerekiyordu. Ama sonra kardiyolog olmak da yeterli gelmemeye başladı, daha çok uzmanlaşmak, mesela kardiyoloji cerrahı olmak zorunda kalındı. Bu sadece tıp değil, tüm meslekler için geçerliydi.

Mesaj netti: Bir uzmanlık geliştirmeye odaklanırsanız mevkiniz yükselir ve daha çok para kazanırsınız. Bu yaklaşım işe yaradı. Günümüz liderlerinin çoğu uzmanlaşarak yükseldi.

Gelecek genelcilere ait

Fakat tipik yatırım fonu beyannamesinde meşhur biçimde belirtildiği üzere, geçmiş performans gelecek sonuçları garanti etmiyor. Derinliğe olan aşkımızı tekrar düşünmenin vakti geldi. Derinlik ve genişlik arasındaki sarkaç derinlik lehine çok fazla kaydı.

Sık atıfta bulunulan bir söz vardır: "Elinde çekiç olana her şey çivi gibi görünür." Peki ya bu adamın elinde çekiç, tornavida ve anahtar varsa? O zaman bu kimse, düz zemin üzerinde tornavida kullanmasına sevk edecek bir yarık olup olmadığını görmek için bakmaz mı? Belki de düz zeminin şeklini değerlendirir. Daire mi? Altıgen mi? Anahtar daha etkili bir araç olur mu? Son olarak, sadece bu araçların eklenmesiyle sorunun daha iyi anlaşılması teşvik edilebilir.

Bu, derin uzmanlığın işe yaramadığını göstermiyor. Tam tersine. Çekiç taşımak bir sorun değil. Sadece, dünyamız o kadar hızlı değişiyor ki, daha çok alete sahip olanlar belirsizlikler içinde yolunu daha iyi bulacak. Bugünün dünyasıyla başa çıkabilmek için çevik ve esnek olmak önem taşıyor.

Genelci olmak ne anlama geliyor?

Bu nasıl başarılır? Başlangıç için, bakış açınızı genişletip karar verdiğiniz bağlama daha fazla dikkat etmeniz önemlidir.

Makalenin sektörünüzle alakalı kısmını değil, hepsini okuyun. Birincil odağınız petrol ve gaz mı? Perakende sektörünü etkileyen dinamikleri çalışın. Finans uzmanı mısınız? Neden pazarlama üzerine bir kitap okumuyorsunuz? Geleneksel olarak yaptığınızdan daha büyük ve geniş düşünün.

Bir diğer strateji de, sistem düşünürlerinin doğal biçimde yaptığı, görünürde birbiriyle ilgisiz gelişmelerin birbirini nasıl etkileyebileceğini düşünmektir. Sektörler arası bağlantıları inceleyin ve bir alandaki değişikliklerin diğer bir alandaki faaliyetleri nasıl etkilediğini hayal edin.
 

 

Genelciler, seçebilecekleri bir dizi araca sahip olmaları dolayısıyla, durum geliştikçe hareket tarzlarını da dinamik biçimde ayarlayabilir. İnternet ve kablosuz veri teknolojilerinin gelişimiyle birlikte dünyanın ne kadar hızlı değiştiğini bir düşünün. Jeff Bezos rakiplerine meydan okuyup kazanan bir perakende uzmanı değildi. Perakendeciliğe görece yeni giriş yapmıştı ama devasa bir fırsatı yakalamak için hızla adapte olmayı başarmıştı.

Genelcilerin kariyer başarısı

İleriye yönelik birçok şirket işe alımlarda çok işlevli deneyim arıyor. Bu, örneğin, çalışanların takımdan takıma ve rolden role atladığı Google gibi büyük kuruluşlarda elzem bir rol oynuyor.

Aslına bakılırsa, Google'ın en üst iş verenlerinden biri olan Lisa Stern Hayes bir podcast'te, şirketin "genel bilişsel yeteneğe" sahip problem-çözücüleri rol-bazlı bilgiye sahip kimselere tercih ettiğini söyledi.

Hayes, "Google'ın ne kadar hızlı evrimleştiğini düşünün" dedi. "Yalnızca belirli bir işi yapmak için birini işe alırsanız, şirketimizin ihtiyacı değiştiğinde, bu kimsenin Google'da yapacak başka bir şey bulacağından emin olmamız gerekir. Bu da bizi yine akıllı genelcileri işe almaya sevk ediyor."

Eğer işgücünde nispeten yeniyseniz, size tavsiyem kariyerinizi çeşitli coğrafi ve fonksiyonel deneyimler edinme yönünde yönetmeniz olur. Süreç boyunca geliştireceğiniz analitik yetenekler (basit istatistiksel beceriler ve eleştirel akıl yürütme vb.) alan-bazlı beceriye daha çok odaklanmış kimselere karşı rekabette iyi sonuç verecektir.

Geleceğe dair belirgin olan tek şey, geleceğin belirsizliğidir. Yapay zekanın ve teknolojik inovasyonun hızlı ilerleyişi bilgiyi metalaştırdı. Noktalar üretme yeteneği değerini kaybediyor. Geleceğin temel becerisi, aslında tam olarak bir beceri değil, bir yaklaşım, felsefe ve düşünme yoludur. Bunu mümkün olan en kısa sürede benimsemeniz çok büyük önem taşıyor.


Dr. Vikram Mansharamani, Harvard Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve "THINK FOR YOURSELF: Restoring Common Sense in an Age of Experts and Artificial Intelligence" (KENDİNİZ İÇİN DÜŞÜNÜN: Uzmanlar ve Yapay Zeka Çağında Sağduyu Yeniden Tesis Etmek") adlı yeni kitabın yazarıdır (HBR Press, 2020). Dr. Mansharamani'yi @mansharamani Twitter hesabından takip edebilirsiniz.


 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.cnbc.com/2020/06/15

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU