Hafter güçleri: Ateşkes, Türkiye'nin Libya topraklarından çekilmesine bağlı

Mismari, "Türkiye Libya topraklarında Amerikan tankları ve Hawk füze sistemleri kullanıyor" iddiasında bulundu

Fotoğraf: Reuters

Libya'da Halife Hafter liderliğindeki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) Askeri Sözcüsü Ahmed Mismari, Türkiye'nin ticari gemiler aracılığıyla Libya'ya silah kaçırdığını ve bunların "militanlara gönderildiğini" iddia etti.

Televizyonda konuşan Mismari, "Türkiye'nin daha fazla paralı asker göndermek için ateşkesten yararlandığını ve ticaret gemileriyle silah kaçakçılığı yaptığını" öne sürdü.

Ankara'nın Libya'daki ateşkesi, amaçlarını hayata geçirmek için istismar ettiğini savundu.

Hafter'in sözcüsü, ateşkes için ilk şartın "Türkiye'nin Libya topraklarından tamamen çıkması" olduğunu söyledi.

Mismari, "Türkiye Libya topraklarında Amerikan tankları ve Hawk füze sistemleri kullanıyor" dedi.

LUO Sözcüsü, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerininse Sirte ve El Cufra'ya yönelik operasyon öncesi konumunu güçlendirdiğini ve takviye kuvvet sağladığını sözlerine ekledi.

Libya Başbakanı Serrac'dan "güvenlik düzenlemeleri" açıklaması

Bu arada UMH Başbakanı Fayiz es-Serrac, ateşkesle ilgili güvenlik düzenlemelerinin, kentlerin ve stratejik bölgelerin gelecekte herhangi bir tehdide maruz kalmamasını garanti etmesi gerektiğini belirtti.

Başkanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Serrac, 5+5 Askeri Komitesi'ne katılan subaylarla bir araya geldi.

Serrac burada yaptığı konuşmada, "Ateşkesle ilgili güvenlik düzenlemelerinin, Libya kentlerinin ve stratejik bölgelerin gelecekte herhangi bir tehdide maruz kalmamasını garanti etmesi gerekiyor" ifadesini kullandı. 

Başbakan Serrac, ülkedeki askeri gelişmelerin mihenk taşı olduğunu, bunun sonuçlarına göre siyasi ve ekonomik sürecin netleşeceğini dile getirdi.

BM'nin Libya'ya ilişkin sunduğu ve 19 Ocak'ta Berlin'de düzenlenen konferansa katılan ülkelerin desteklediği çözüm önerisinde, kalıcı ateşkesi sağlamak için iki taraftan 5'er temsilcinin katıldığı 5+5 askeri görüşmeler, ekonomik müzakereler ve siyasi görüşmeler olmak üzere karşıt tarafları bir araya getirecek üç ayrı yol haritası ortaya konmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU