Kırşehir'de bulunan Ezidi kardeşlerin durumu ikinci defa TBMM'ye taşındı… Kardeşler için Adalet Bakanı Gül ile görüşülecek

Irak'ın Şengal bölgesinden IŞİD tarafından kaçırılan ve Kırşehir'de bulunan Ezidi kardeşler için ailenin yürüttüğü hukuk mücadelesini konu alan haberimiz ses getirmeye devam ediyor. Ezidi kardeşlerin durumu ikinci defa Meclis gündemine getirildi

Kırşehir’de bulunan Ezidi kardeşlerin durumu ikinci defa TBMM'ye taşındı / Fotoğraf: Independent Türkçe

"Ailelerine kavuşmayı bekliyorlardı… İstinaf Mahkemesi, IŞİD'in kaçırıp Kırşehir'de bulunan Ezidi kardeşlerin ailesine verilmesini reddetti" haberimiz ikinci defa Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan'dan sonra HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan da Ezidi kardeşler Emir ve Emira Khudeda Hussein için Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yazılı olarak yanıtlaması talebiyle meclise soru önergesi verdi. 

"Binlerce kadın ve çocuk IŞİD tarafından kaçırıldı"

Kurtulan soru önergesinde, IŞİD'in 2014 yılında Şengal'e gerçekleştirdiği saldırıda binlerce Ezidi'yi öldürdüğünü, binlerce kadın ve çocuğunda yine örgüt tarafından kaçırıldığını anımsattı.

 

Kırşehir’de bulunan Ezidi kardeşlerin durumu ikinci defa TBMM'ye taşındı
Kırşehir'de bulunan Ezidi kardeşlerin durumu ikinci defa TBMM'ye taşındı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

IŞİD'in kaçırdığı 9 ve 11 yaşlarındaki iki çocuğun Türkiye'de olduğunun ortaya çıktığını ve çocukların ablası Hadiya Khudeda Hussein'in kardeşlerinin velayetini almak için Irak ve Türkiye'deki mahkemelerde yargı yoluna başvurduğunun belirtildiği önergede, şu ifadelere yer verildi:

 

"Irak'taki yargı süreci sonunda Hussein'in anne ve babasının Şengal Katliamı sonrası kaybolduğu ve çocukların vasiliklerinin Hussein'e verildiği resmileşmiştir. Ancak Türkiye'de devam eden davada mahkeme kardeşlerinin velayetini almak isteyen Hussein'den anne ve babasının öldüğünü ispatlamasını istemiştir."

"Abladan anne ve babasının ölümünü ispatlamasını istemek anayasaya aykırı değil midir?"

HDP'li Kurtulan'ın, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

"Binlerce Êzidî'nin Şengal Katliamı üzerinden altı yıl geçmesine rağmen halen kayıp olduğu, binlercesinin toplu mezarlara gömüldüğü ortadayken Hadiya Hussein'in anne ve babasının ölümünü ispatlamasını istemek anayasaya, uluslararası hukuka ve hayatın olağan akışına aykırı değil midir?

IŞİD tarafından kaçırılan Êzidî çocuklar A. (9) ve A.'nın (11) Hadiya Hussein ile aynı soy bağından geldiği tespit edilmesine rağmen dava sürecinin sıradan bir velayet davası gibi ele alınmasının gerekçesi nedir?

A. (9) ve A.'nın (11) velayetlerinin Hadiya Hussein'e verilmesi için Bakanlığınızca Irak'taki adli mercilerle gerçekleşmiş bir bağlantı bulunmakta mıdır?"

"Ezidilerin büyük bir trajedi yaşadıklarına şahit olduk"

Ezidi kardeşlerin durumu ile ilgili Independent Türkçe'ye konuşan HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, IŞİD'in Şengal saldırısını insanlığın sınavdan geçtiği bir saldırı olarak tanımladı.

 

Kırşehir’de bulunan Ezidi kardeşlerin durumu ikinci defa TBMM'ye taşındı
Kırşehir'de bulunan Ezidi kardeşlerin durumu ikinci defa TBMM'ye taşındı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

IŞİD'in Şengal'de binlerde kadın ve çocuğu kaçırdığını ve yine binlercesini öldürdüğü ifade eden Kurtulan, "Kendi halinde çevresinde birlikte yaşadığı topluluklara asla bir zararı olmayan kendi özgün inançlarıyla yaşayan bir halk iken durduk yerde ansızın bir çete grubunun saldırısına uğradı" dedi.

 

Örgüt tarafından kaçırılan hala binlerce kadın ve çocuğun akıbetinin bilinmediğini kaydeden Kurtulan, daha önce Ezidi Kadınlarla Dayanışma Platformu'nda yer aldığını ve yaptıkları araştırmalarda Ezidilerin büyük bir trajedi yaşadıklarına şahit olduklarını söyledi.

"Genç kadının kardeşlerini kurtarma çabasına kolaylık sağlanmalı"

Kürt kadınları olarak Ezidilerin yaşadığı trajedinin bilinir olması, üzerine gidilmesi ve faillerin yargılanması için çok çaba sarf ettiklerini aktaran Kurtulan, "21. Yüzyılda emlak ofisleri gibi ofisler kurup kadın ve çocuklar köle pazarlarında para karşılığı sattılar. Böylesi bir yüzyılda bunu bile yaşamak zorunda kaldık" diye konuştu.

IŞİD'in kaçırdığı iki çocuğun Türkiye'de bulunduğunu ve ablalarının kardeşlerini almak için hukuk mücadelesi yürüttüğünü belirten Kurtulan, devamında şunları söyledi:

"Tabii bu çocukların nasıl geldiği de ayrı bir trajedi. İnsanlığın akıbeti bilinmeyen bu kadın ve çocuklar için bir şeyler yapmasının zamanı gelmedi mi? Abla kardeşlerini almak için yıllardır hukuk mücadelesi veriyor. Ablanın anne ve babasının akıbetini ispatlama şansı yok. Kaçırılan ve öldürülenlerin bir çoğunun nereye götürüldüğü ve nereye gömüldüğü bile bilinmiyor. Gen kadının çabasına kolaylık sağlanması gerekirken bundan ispatı beklemek ne kadar doğru."

"Mahkemenin ‘Anne ve babanın ölümünü kanıtla' hükmü kabul edilemez"

Irak mahkemelerinin Hussein ailesi gibi birçok insanın kaybolduğuna dair kar verdiğini hatırlatan Kurtulan, Türkiye'nin de kolaylık sağlayıp Ezidi kardeşleri ailesine teslim etmesi gerektiğini söyledi.

 

Fatma Kurtulan
Fatma Kurtulan / Fotoğraf: Twitter

 

Mahkemenin ‘Anne ve babanın ölümünü kanıtla' diye bir hükümle gitmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Kurtulan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aile, yaşadığı kadar büyük acı yaşadı zaten. Bunlara daha fazla acı yaşatmanın ciddi bir ihlal olduğunu ve konuyla bizzat ilgileneceğimi belirtmek isterim. Yansıtma ve kamuoyu oluşturmak için elimizden geleni yapacağız. Adalet Bakanlığı'nı bu konuda sorumluluğa, vicdana ve adalete davet ediyorum."

"Adalet Bakanı Gül ile görüşeceğiz"

Ezidi kardeşlerin aileye teslim edilmesi için Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile konuşacaklarını belirten HDP'li Kurtulan, çocukları görmek için yakın zamanda Kırşehir'e gideceğini de sözlerine ekledi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU