Putin, ABD'nin hakkında yaptırım kararı aldığı Kadirov'u tümgeneral ilan etti

Ramazan Kadirov, kendisinin Putin'in "sadık askeri" olduğunu duyurdu

Çeçen lider Kadirov, haberi Rusya Devlet Başkanı Putin'in bizzat kendisinin verdiğini söyledi (Reuters) 

Vladimir Putin yüzlerce kişinin öldürülmesi, işkence görmesi ve ortadan kaybolmasıyla ilişkilendirilen Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov'u tümgeneral rütbesiyle ödüllendirdi.

Sosyal medya hesaplarından perşembe günü yeni rütbesini paylaşan Kadirov, Rusya Devlet Başkanı'nın kararnameyi bildirmek için kendisini bizzat aradığını söyledi.

Kadirov sosyal medyada "Bu, çok değer verdiğim büyük bir payedir" diye yazdı.

Devlet Başkanı'nın sadık askeriyim ve dilediği kıtada, verdiği her emri yerine getirmeye hazırım.

Putin'in bu hamlesi, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın tartışma yaratan diktatörle ailesini kara listeye aldığını duyurmasının üzerinden henüz üç gün geçmemişken geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu yaptırımların "10 yıldan fazla süredir devam eden sayısız ve korkunç insan hakkı ihlallerinin" sonucu olduğunu kaydetmişti.

Perşembe günkü gelişme ABD'nin bu çıkışına doğrudan yanıt niteliğinde görünüyor ve Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova'nın iki gün önce ABD'nin hamlesine verdiği ilk cevaba kadar uzanıyor. Zakharova o gün "Mukabil bir yanıt vermek zor olacak ama bir şeyler düşüneceğiz" demişti.

Kadirov'un ABD'ye verdiği karşılıksa çok daha namına uygun bir şekilde olmuştu. Instagram ve Facebook hesapları askıya alındığı için Telegram hesabından yayımladığı mesajda Kadirov, tehdit edercesine iki silahı gözümüze soktuğu bir fotoğrafı paylaşmıştı. Fotoğrafın altınaysa "Pompeo, savaşı kabul ediyoruz!" diye yazmıştı.

Bundan sonra her şey daha ilginç olacak.

Kaplan sevdalısı diktatör, 2004'te suikasta kurban giden babasının yerini devralmasından bu yana Çeçenistan'ı kendi derebeyliği gibi yönetiyor. Moskova'yla yaşanan iki kanlı savaşın ardından düzeni sağlamak için yapılan büyük bir güvenlik pazarlığının sonucu olarak, diğer bölge liderlerinin rekabet dahi edemeyeceği bir özerkliğin tadını çıkarıyor.

Diktatör bu anlaşmayı kişisel servetini artırmak ve bir terör rejimi kurmak için kullanırken, onu eleştirenlerse sık sık ve epey esrarengiz koşullar altında kayıplara karışıyor.
 


Kadirov'un 2017'den bu yana LGBT+ bireyleri hedef alan birçok baskı dalgasını desteklediği anlaşılıyor. Bu süre zarfında en az üç adam öldü, onlarcası ortadan kayboldu ve yüzlercesinin de işkenceye maruz kaldığı bildiriliyor. Rus yetkililerse kanıtları incelemeyi ya da ceza davası açmayı reddediyor.

Risk altındaki yurttaşları tahliye etmek için ön saflardaki acil müdahale çabalarına öncülük eden Rus LGBT Ağı Başkanı Igor Koçetkov, Kadirov'a verilen rütbenin Kremlin'in insan hakları ihlallerine yönelik tutumunu vurguladığını belirtti.

The Independent'a konuşan Koçetkov, "Yetkililer Kadirov'un işlediği suçları incelemek istemediklerini gösteriyor" dedi.

Askeri unvan ve rütbelerle ödüllendirilmesi Kadirov'a bilmesi gereken her şeyi söylüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU