AK Parti, sosyal medya düzenlemesiyle ilgili kanun teklifini açıkladı: Amaç kapatmak değil, 5 aşamalı yaptırım

AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, yeni düzenlemeyle sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmak zorunda olacağını ve vatandaşların içerik kaldırılmasıyla ilgili başvurularına 48 saat içinde cevap verilmesinin zorunlu olacağını kaydetti

Fotoğraf: Unsplash

AK Partili Grup Başkanvekili Özlem Zengin sosyal medya düzenlemesiyle ilgili kanun teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İnsanların sosyal medyada yaptıkları eylemlerden dolayı neticelerine katlanması gerektiğini ifade eden Zengin, bu kanunla hakaret ve küfürlü içeriklere son vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kanunla birlikte yeni bir aktör oluşturulduğunun altını çizen Zengin, "Sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye'de temsilci belirlemelerini istiyoruz. Bir muhataplık oluşturmaya çalışıyoruz. 2007'de bir kanun düzenlememiz var. Bu kanunun bazı maddelerine ilave ve değişiklik getiriyoruz" dedi.

Birinci maddede sosyal medya ağ sağlayıcısı tanımının yapıldığını ifade eden Zengin şunları kaydetti:

1 milyondan fazla üyeye sahip sosyal ağ sağlayıcılarına yükümlülükler getiriyoruz. Türkiye'de temsilci oluşturulmasını istiyoruz. Kimdir bu temsilci, bunun ilan edilmesi ve şeffaf mekanizma oluşturulması ve adreslerinin belli olmasını mümkün kılmak.

"Başvuru sonrası 48 içinde saat cevap beklenecek"

Kanun teklifinde yer alan, içeriklerin kaldırılma süreçlerine ilişkin bilgiler veren Zengin, "Eğer kişinin mahkemeye gitmeksizin bir ihlal düşünüyorsa, bir başvuru mekanizması oluşturmak ve temsilciden 48 saat içinde cevap bekliyoruz. Sebebinin de belirtilmesi gerekiyor" dedi.

Yapılan başvurularda 6 aylık sürelerle Türkçe raporlama isteneceğini de belirten Zengin, "Raporlama olmazsa 10 milyon lira ceza olacak" ifadelerini kullandı.

"5 aşamalı yaptırım süreci var"

Sosyal medya ağ sağlayıcılarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmasının zorunlu olacağını vurgulayan Zengin şöyle devam etti:

Eğer Türkiye'de temsilci bulundurmazlarsa 5 aşamalı yaptırım süreci var. Biz bu sosyal ağların kapanması taraftarı değiliz. Birincisi 10 milyon lira idari para cezası ve 30 günlük bekleme süresi. Eğer yine olmazsa 30 milyon lira bir ceza olacak. Sosyal ağ sağlayıcılara 3 aylık reklam vermeme cezası getirilecek. Bu da yerine getirilmezse kurum başkanı sulh ceza hakimliğine başvurabilecek ve yüzde 50 bant daraltma, yine hayata geçirilmezse yüzde 90 bant daraltma cezası verilebilecek. Bu mahkemelerin kararıdır. Eğer böyle bir karar verilirse erişim sağlayıcılar 4 saat içinde bu kararı yerine getirecek. Eğer sosyal ağ sağlayıcı bu yaptırımın gereğini belirlerse para cezası 1/4 olarak tahsil edilecek ve reklam yasağı kalkacak.

Kullanıcıların kişilik haklarının ihlali durumunda 48 saatlik bir süreç olacağını belirten Zengin, şirketten cevap gelmediği takdirde 5 milyon liralık ceza verileceğini kaydetti.

Zengin ayrıca, "Hukuka aykırılığı tespit edilen sosyal ağ sağlayıcısında ortaya çıkan hak ihlalinde içerik kaldırılmazsa bundan görülen zarar kendisinden tazmin edilmesi istenecek. Bundan sonra verilebilecek kararda erişim engeli kararı ya da o içeriğin engellenmesi kararı da verilebilecek. İlgilinin talebiyle bazı internet siteleriyle isim eşleştirilmesi kaldırılacak" diye konuştu

Meclis’te görüşülecek kanun teklifi maddeleri şu şekilde:
 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU