Adli tıp uzmanı Alkan’dan Tuma Çelik yorumu: İftira ise ispat etmek zorunda

"Suç mahallinde sperm, kan örnekleri ya da başka lezyonlar bulunmuş olacak ki savcılık ‘Yeterli delil var’ diyerek fezleke hazırlamış”

Fotoğraf: AA

Adli tıp uzmanı Nevzat Alkan, tecavüzle suçlandığının ortaya çıkmasının ardından HDP’den istifa eden Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in “iftiraya uğradıysa ispatla yükümlü olduğunu” söyledi.

Hürriyet’ten Fulya Soybaş, tecavüzle suçlanan ve hakkında fezleke hazırlanan Tuma Çelik hakkında Prof. Alkan ile görüştü.

Buna göre Alkan, “Demek ki savcılık araştırmış ve bir kanaate varmış. Kanaate varmak için ortada somut delil olması gerekir. Suç mahallinde sperm, kan örnekleri ya da başka lezyonlar bulunmuş olacak ki savcılık ‘Yeterli delil var’ diyerek fezleke hazırlamış” yorumunu yaptı.

Kadının beyanının esas olduğunu ifade eden Alkan, Çelik’in iftiraya uğrama ihtimaline dair de şunları söyledi:

Kadın ile adamın kendi rızaları ile beraber olduğunu, sonra da kadının ‘Bana saldırdı’ dediğini varsayalım. Bu noktada aksini ispatlamak erkeğin sorumluluğudur.”

“Aksi nasıl ispatlanır?” sorusuna Alkan şu yanıtı verdi:

Zor ama mümkün. Daha önceki yazışmalar, video kayıtları delil olarak sunulabilir. Mesela kadın olaydan sonra ‘canım’, ‘sevgilim’ gibi hitaplar kullanmış mı? Erkeğe yönelik maddi bir şantaj var mı? Bu tarz durumlar kadının aleyhine kabul edilir çünkü hiçbir kadın kendisine saldırdığını öne sürdüğü adama ‘sevgilim’ diye hitap etmez.

Ne olmuştu?

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Tuma Çelik, 24 Haziran 2018'deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde Mardin'de seçim çalışmaları kapsamında bir derneğin toplantısına katılıp, toplantının yapıldığı binada bir kadına tecavüz etmekle suçlanıyor.

Çelik, bir basın açıklaması yaparak partisinden istifa ettiğini duyurdu.

HDP Kadın Meclisi de konuyla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı ve bu süreçten pandemi başlamadan önce haberdar olduklarını, iddialarda bahsi geçen kadınla "kadının beyanı esastır" ilkesi üzerine görüştüklerini belirtmişti:

Yaptığımız görüşmelerimizde ısrarla sormamıza rağmen taciz veya tecavüze ilişkin herhangi bir beyanı olmamıştır. Haziran ayı sonunda Meclise gelen fezlekede ise taciz ve tecavüz iddiaları yer almıştır. Bu nedenle derhal disiplin süreci başlatılmıştır.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU