Libya'da gerilim tırmanıyor: Sisi yine tehdit etti, UMH "Libyalılar için bir şey ifade etmiyor" dedi

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Libya'daki operasyonlara yönelik tehdidine yanıt veren Ulusal Mutabakat Hükümeti, "Sisi'nin tehditleri Libyalılar için hiçbir şey ifade etmiyor" açıklamasında bulundu

Fotoğraf: Reuters

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Libya'da Sirte kentine yönelik güvenliği tehlikeye atacak hamlelere karşı "elleri kolları bağlı durmayacaklarını" söyledi.

Başkent Kahire'de Libyalı kabile liderleriyle bir araya gelen Sisi, "Daha önce ilan ettiğimiz kırmızı çizgiler temel olarak barış ve Libya'daki çatışmaya son verilmesi için bir çağrıydı. Ancak özellikle Sirte dolaylarında giderek artan askeri hazırlıklar ışığında, batı sınırlarımızda ulusal güvenliğimize tehdit oluşturabilecek herhangi bir hamleye elimiz kolumuz bağlı durmayacağız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Herhangi bir askeri harekat için parlamento onayı alınacağını belirten Sisi, "Mısır eğer isterse askeri durumu hızlı ve keskin bir şekilde değiştirebilir" şeklinde konuştu.

Reuters'ın aktardığı haberde, Kahire'ye gelen kabile liderlerinin, Sisi'ye ve Mısır ordusuna ''Libya'nın egemenliğini korumak için'' müdahale yetkisi verdiği belirtildi.

Geçtiğimiz ay yine benzer bir açıklamada bulunan Sisi, ordusuna Libya’daki görevler için hazır olma çağrısında bulunmuştu.

Sisi, geçen ay sahil kenti Sirte'nin Mısır için "kırmızı çizgi" olduğunu ifade etmişti.

UMH'den yanıt: Hiçbir şey ifade etmiyor

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Libya'daki iş birlikçilerine dayanması Kahire siyasetindeki başarısızlığın seviyesini göstermektedir" dedi.

Sisi'nin, Libya halkının temsilcileriymiş gibi davranan ancak kendilerinden başka kimseyi temsil etmeyen iş birlikçilerden oluşan bir topluluğa dayandığının altını çizen Mişri, bu durumun Kahire siyasetindeki başarısızlığın seviyesini gösterdiğini dile getirdi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Üyesi Abdurrahman Şatır ise yine Twitter hesabından Sisi'nin Libya'nın istikrar ve güvenliğini bozma amaçlı hareket ettiğini kaydetti.

"Sisi, görüştüğü kişilerin Libya'daki iradeyi temsil etmediklerini biliyor." diyen Şatır, Mısır Cumhurbaşkanı'nın kanun ve mantıktan uzak temelsiz hayali yasal gerekçeler uydurduğunu vurguladı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU