Birleşik Krallık’ta nehre atılan köle taciri anıtının yerine siyahi protestocunun heykeli dikildi

Heykeli dikilen protestocu Jen Reid'in, Colston'ın heykelinin bulunduğu yerde çekildiği fotoğraf daha önce viral olmuştu

George Floyd'un ölümünün ardından gerçekleştirilen protestolarda Avrupa ve ABD'de pek çok köle tacirinin heykeli hedef alınmıştı (AP)

Birleşik Krallık’ın Bristol kentindeki köle taciri Edward Colston’ın heykelinin yerine Çarşamba sabahı, ırkçılık karşıtı protestoculardan birinin heykeli dikildi.

The Guardian'ın haberine göre Jen Reid isimli protestocunun heykeli, geçen ay “Siyahilerin Hayatı Önemlidir” protestolarında 17. yüzyıl tacirinin heykelinin yıkıldığı noktada görüldü. Heykelin sanatçı Marc Quinn’in yönettiği bir ekip tarafından sabahın çok erken saatlerinde dikildiği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Heykeli yerleştiren 10 kişilik ekibin sabah saat 5’te iki kamyonla geldiği belirtildi. Reid ve Quinn fikir üzerinde haftalardır gizli biçimde çalışıyordu.

Alana başka bir heykel dikildiğinin haberinin, yetkililerin Edward Colston’ın heykelinin kaldırılmasının ardından alana dair ne yapılacağı konusunda henüz açıklama yapmadan gelmesi şaşkınlık yarattı.

Kaidenin üstünde yer alan plakada “siyahilerin hayatı hala önemli” ifadesi yer alıyor.

 

the g.jpg
Aracın alandan ayrılmasının ardından Reid, heykelinin önünde poz verdi (The Guardian)

 

Aracın uzaklaşmasının ardından Reid heykelin önünde, yumruğunu kaldırarak poz verdi. Reid şu ifadeleri kullandı:

Bu gerçekten inanılmaz. Hayli cesaret gerektiriyor.

Heykelin yetkililer gelmeden önce dikilmesini sağlamak için titiz bir planlama hazırlandı. Araç 15 dakika içinde alanı terk etti.

Jen Reid, “Bunun gerçekleşeceğini biliyordum. Çok hızlılardı” ifadelerini kullandı.

Gün içinde heykelin yanından geçen pek çok kişinin heykelle fotoğraf çekilmek için durduğu ve heykel hakkında konuştuğu aktarıldı. Öte yandan heykelin dikilmesinin ardından geçen üç saat içinde dahi herhangi bir yetkilinin veya polisin alana gelmediği belirtildi.

 

a.jpg
Quinn, Reid'in protestolar sırasında çektirdiği fotoğraftan esinlendi (@biggiesnug/instagram)

 

Jen Reid’in kızı, “Bunu görmek inanılmaz. Hareketi temsil ettiği için çok gururlu” dedi.

Reid, Colston’ın heykelinin nehre atıldığı eyleme kocasıyla birlikte katılmıştı. Heykelin bulunduğu yerden kaldırılmasında kocasının da payı vardı.

Öte yandan heykele vücut veren Quinn, “Sanatı dünyayla birleştirmenin her zaman işimin bir parçası olduğunu hissettim. Jen heykelin önünde durup yumruğunu kaldırdığında heykeli yaratmıştı, biz de ona vücut verdik” diye belirtti. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU