Araştırma: Dünya nüfusu 2064'te zirveyi görecek, 2100'de düşüşe geçerek 8.8 milyar olacak

Araştırmacılar, yaşlı nüfusun artacağının ve bunun de ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olacağı konusunda uyardı

Fotoğraf: Pixabay

Yapılan yeni araştırmaya göre dünya nüfusu, mevcut yüzyılın ikinci yarısında gözlemlenen negatif nüfus artış oranı nedeniyle 2100 yılında beklentilerin 2 milyar altına yani 8.8 milyara ulaşacak.

Washington Üniversitesi Tıp Okulu Sağlık Verileri ve Değerlendirme Enstitütüsü'nden araştırmacıların yaptığı çalışmaya göre, dünya nüfusu 2064 yılında zirveye ulaşarak 9.7 milyar insanı bulacak. 

Bu oran, 2100 yılına doğru düşüşe geçerek 8.8 milyara düşecek.

Çalışmaya göre 2100 yılına gelindiğinde 196 ülkeden 183'ünün bugünkü nüfuslarını aynı seviyede tutmak için yeterli doğum oranlarına sahip olmayacağı belirlendi. 

Araştırma, demografik büyümedeki bu gerilemenin nüfusun yaş piramidine darbe vuracak. Bu da ekonomik ve toplumsal sistemler üzerinde "derin ve olumsuz" etkiler bırakacak.

 

The Lancet dergisinde yayınlanan araştırma, Birleşmiş Milletler'in (BM) nüfus üzerine yaptığı araştırmalarla çelişiyor.

BM araştırmasında insan nüfusunun 2050 yılına kadar 7.7 milyardan 9.7 milyara, 2100'de ise 10.9 milyara ulaşacağı belirtiliyor.

Araştırmayı yürüten Dr. Christopher Murray, "Dünya 1960'lardan bu yana 'nüfus patlaması' denen duruma odaklanmış durumda. Bir anda bir 'çok fazla insandan çok az insana' doğru bir dönüm noktası olduğunu görüyoruz" dedi. 

Ancak Murray, bu rakamların kesinlik ifade etmediğini, daha ziyade beklentilerin ve "birçok ülkedeki politikalara göre değişkenlik gösterebileceğini" belirtti.

Sağlık Verileri ve Değerlendirme Enstitütüsü Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından finanse edilen saygın bir kurum olmasının yanında küresel halk sağlığı çalışmaları alanında referans olarak kabul ediliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU