Kılıçdaroğlu: Erdoğan'ın koltuğu için feda edemeyeceği hiçbir şey yoktur

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin raporun dört yıldır açıklanmadığını vurgulayarak, “FETÖ’nün bir numaralı siyasi ayağı Erdoğan’dır” dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rize ve Artvin’deki sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlar için baş sağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, “Irak’ın kuzeyinde bir askerimiz şehit oldu. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. Buradan sürekli şehitler arasında ayrım yapmayın diyoruz” dedi.

Sakarya’daki fabrikada ve mühimmatların imhası sırasında yaşanan patlamalara ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, “Asıl beni üzen nokta şudur. Bu ülkede cumhurbaşkanı koltuğunda oturan zat, ölen işçilerin ailelerini değil, fabrikanın sahibini telefonla aramasıdır” diye konuştu.

"Yolsuzluğu yapanlar yolsuzluğu soruşturamazlar"

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce 60 dolardan aldığı asfaltı şimdi aynı firmadan 25 dolardan adlığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Şimdi Saray’ın sorması gerekmiyor mu burada malı kim götürdü diye. Onlar sormaz ama biz soracağız Yolsuzluğu yapanlar yolsuzluğu soruşturamaz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

İhaleleri alanların bir eli yağda bir eli balda. Öyle olunca tüm ülke böyle sanıyorlar. Son 2 yılda tarımsal sulamada kullanılan elektriğin bedeli yüzde 108 arttı. Mardin’de onlarca köyün elektriği 14 mayıstan bu yana kesik. Aynı şekilde Şanlıurfa’da da çiftçiler perişan. Oturup Şanlıurfalıların düşünmesi lazım. Peki Şanlıurfalı ne yaptı? Bütün oyları AK Parti’ye verdi, elektrikleri kesiliyor. Onlar nasıl olsa sen bana oy vereceksin diyor. Bunu saray sosyetesi diyor. Urfalı kardeşim o hanımının elindeki çantanın değerini biliyor musun? 50 bin dolar. Sen alın terinin değerine değil, 50 bin dolarlık çantaya oy veriyorsun Sonra da ağlaşıyorsun. Çözümü belli. Sandığa gidip oy vereceksin.

"Buna karşı çıkmak CHP'nin göreviydi"

Kılıçdaroğlu, AK Parti ve MHP oyları ile geçen 'çoklu baro' yasasını eleştirerek, “Bütün milletvekili arkadaşlarıma yürekten teşekkür ederim. Türkiye’yi bölecek çoklu baro düzenlemesine karşı tüm arkadaşlarımız yürekten çalıştılar” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu ayrıca, “Yanlışı bütün ayrıntılarıyla ortaya koydular. Ama iradesini Saray’a teslim edenler elini kaldırıp indirdi. Bu, çoklu hukuk porojesiydi. Buna karşı çıkmak CHP’nin göreviydi” dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Beni şaşırtan Sayın Devlet Bahçeli oldu. Partinin sempatizan ve üyelerine bir şey demiyorum. AKP Grup Başkaın Bülent Turan, “Bu yasa geçtiğinde PKK, FETÖ baro kurarlarmış, kursunlar arkadaş” dedi. Peki nasıl oluyor da MHP bu teklife evet oyu veriyor. Vatanı bölmek değil, birleştirmek esastır.

Çoklu baro ile ülkenin birliği ve bütünlüğüne dinamit kondu. Bunu biz söyleseydik muhalefet söyledi derlerdi. Ama söyleyen iktidar partisinin grup başkanvekili. Hangi gerekçe ile el kaldırdılar merak ediyorum. Milliyetçilerini, bayrağını sevenlerin vicdanına sesleniyorum. Nasıl olur da bu kanuna evet dersiniz? Tarihinizi reddediyorsunuz.

“İki tane 15 Temmuz var”

15 Temmuz darbe girişimi olduğu sırada İstanbul’da Bakırköy Belediyesi’nde olduğunu ve dış politika strateji belgesini açıklayacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “16 Temmuz’da mecliste konuşma yaptım. O gün Meclis’te ne dediysem AKP’liler alkışlıyordu, bugün yuhalıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bir Saray’ın bir de halkın 15 temmuzu var” diyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Saray'ın 15 Temmuz'u halkın 15 Temmuz'u... Halkın 15 Temmuz'unda ne var, 251 şehidimiz var. 2194 gazimiz var... O gün hayatını kaybedenler için para toplandı. Bu paraları biz takip etmeseydik tamamen yok edeceklerdi. Vakıf diyolardı, vakfı kurmamışlar. Nerede bu paralar?

“15 Temmuz raporunu dört yıldır açıklamıyorlar”

15 Temmuz darbe girişimi için TBMM’de araştırma komisyonu kurulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Bu araştırma komisyonuna 2 kişinin gelmesini Erdoğan yasakladı. Birisi MİT Müsteşarı, diğer, Genelkurmay Başkanı” dedi.

“Bu isimlerin bilgi vermesini Erdoğan neden yasakladı?” diye soran Kılıçdaroğlu, “Failleri ortaya koyup bilgi alacağız. Milletin önüne atamayla gelmiş 2 kişiyi çıkartmadılar. 15 Temmuz’un perde arkası ortaya çıkmasın diye. Rapor çıktı, 4 yıldır neden yayınlanmıyor?” ifadelerini kullandı.

"Erdoğan FETÖ'nün 1 numaralı siyasi ayağıdır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu için “15 Temmuzla ilgili süphe bulutları kaldırılmalı” sözlerine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “ HTS kayıtları elinde. O gece kim, kiminle neyi konuştu hepsi devletin arşivinde. Açıkla kardeşim. Lafa gelince dil bir karış, olmuyor, bu maya tutmuyor. Asıl kendisi FETÖ’nün 1 numaralı siyasi ayağıdır” diye konuştu.

Erdoğan’ın darbe girişiminden haberi olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Erdoğan neden Marmaris’te saklanır? Yaverleri zaten FETÖ’cüymüş. Marmaris’te neden saklandın? Çünkü sen darbe girişiminin olacağını biliyordun. Yaveri FETÖ’cü çıktı, suçu Sözcü gazetesine attı. 15 Temmuz’un Saray bölümü neydi? 15 Temmuz’un Allah’ın lütfu olarak görülmesiydi. Soruşturmalar açılırdı.

"Saray'a en çok yaranan en çok parayı alıyorlar"

Darbe girişini davalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Asker içeride, fakir fukara içeride. Parası olan, dayısı olan dışlarda. Hele Cumhurbaşkanı’nın avukatını tutmuşsanız savcı iddianame bile düzenlemiyor” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

15 Temmuzu darbe girişimi ve 20 Temmuz sivil darbesi Saray’ı başka bir yere taşıdı. Saray ve beslemeleri var. Onlar için lale devri başladı. Devleti tamamen arka bahçelerine çevirdiler. Liyakat denen bir şey kalmadı. Onun liyakatinin ölçüsü sadakattir. Büyük rüşvetler almışsa deyme keyfine. Hemen büyükelçi ya da genel müdür.

Rejimi değiştirdiler. Tek adam parti devletine geçtik. Bir kişinin söylediği bütün devlet aygıtında kabul ediliyor. Parlamentodaki AKP- MHP koalisyonu bir kişi için ellerini kaldırıp indirdiler. Saray’dan gelen talimata göre hareket ederler. Bir de havuz beslemeleri var. En çok kim saraya yaranıyorsa en çok parayı o alıyor.

"Ulan fakirler diyen şahıs Saray'ı örnek alıyor"

Şanlıurfa AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Salih Saraç’ın jakuzide çekilmiş görüntülerine ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Geçen sosyal medyada AKP Şanlıurfa Gençlik Kolları Başkanı jakuzi keyfi yapıyor. Ulan fakirler beni rahatsız etmeyin diyor. Bunlar halkı değil, Saray’ı örnek alırlar” dedi.

"Erdoğan’ın koltuk için feda edemeyeceği hiçbir şey yok"

Ayasofya’nın camiye çevrilmesine ilişkin daha önce Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkartılabileceği yönünde talepte bulunduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Samimi olun kardeşim. Etrafını dolanıp iki yüzlülük ediyorsun. Erdoğan bu konuların hiçbirinde samimi değil. Erdoğan’ın tek düşündüğü koltuğudur. O koltuk için feda edemeyeceği hiçbir şey yoktur” dedi.

“Erdoğan’ın tek bildiği yeşil dolarlardır”

Erdoğan’ın milleti kandırdığını öne süren Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Mustafa Kemal Atatürk’e, o dönemin yöneticilerine hakaret ediyor. Erdoğan kendi tarihini bilmez, İstanbul’un nasıl işgal edildiğini, padişahın İstanbul’u nasıl teslim ettiğini bilmez. Ama bir adam var, Haydarpaşa’dan iner, bir gemiye binerken düşman gemilerini görür, geldikleri gibi gidecekler der. Erdoğan Gaziantep’i, Sütçü İmam’ı, Dumlupınar'ı bilmez. Erdoğan’ın tek bildiği yeşil dolarlardır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU