Eski çalışma arkadaşı: Trump, kasırganın ardından "Porto Riko’yu satabilir miyiz?" diye sordu

Elaine Duke’un röportajı ABD’de çok konuşuldu

Yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı Porto Riko, dış işlerinde ABD'ye bağlı özerk bir Karayip adası (AP)

Kısa bir dönem ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na vekalet eden Elaine Duke, Başkan Donald Trump’ın Maria Kasırgası'nın ardından 2017’de Porto Riko'yu satmayı düşündüğünü açıkladı.

Cuma günü New York Times’ta yayımlanan röportajında görev yaparken yaşadığı olayı ilk kez kamuoyuna duyuran Eski İç Güvenlik Bakan Vekili, şu ifadeleri kullandı:

Anlarsınız ya, Başkan’ın ilk düşünceleri, daha çok bir iş insanının düşünceleriydi: Elektriği dışarıdan sağlayabilir miyiz? Adayı satabilir miyiz?

Duke, Trump’ın açtığı bu konunun daha sonra kimse tarafından ciddi bir şekilde ele alınmadığını da sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karayipler’de ABD’ye bağlı olan ada ülkesi, üç yıl önceki Maria Kasırgası’ndan çok etkilenmişti. Şiddetli doğa olayı yüzünden yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybederken büyük çapta elektrik kesintileri de yaşanmıştı.

Sonrasında Trump, verilen milyarlarca dolar maddi desteği kötü harcadıklarını iddia ederek Porto Rikolu yetkilileri kamuoyu önünde eleştirmişti.

2018’in kasım ayında Beyaz Saray çalışanları, ABD Başkanı’nın adaya daha fazla yardım fonu ayırmak istemediğini açıklamıştı.

Maria Kasırgası’nı ele alırken herhangi bir yanlış yapmadığını savunan Trump, geçen sene bu konuda “takdir görmeyen ve inanılmaz başarı” yakaladığını öne sürmüştü.


Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU