Koronavirüsün yok sayıldığı Türkmenistan'da vatandaşlara "Toza karşı maske takın" çağrısı

DSÖ heyetinin ülkeye gelişinden bir hafta sonra Türkmenistan vatandaşlarından maske takmasını istedi. Ancak çağrı havadaki 'yüksek toz konsantrasyonu' gerekçesiyle yapıldı

Geçen ay ülkedeki ABD büyükelçiliği "Resmi olarak bir vaka kaydı olmasa da, temsilciliğimiz bazı vatandaşların Kovid-19 ile uyumlu semptomlar gösterdiği, bu kişilerin test yapıldıktan sonra hastanelerde 14 gün karantinaya alındığı yönünde bilgi edinmiştir" demişti (AFP) 

Hiçbir Kovid-19 vakasının görülmediğini iddia eden birkaç ülkeden biri olan Türkmenistan'da halktan maske takmaları ve fiziksel maske mesafe uygulamaları istendi.

Ancak Türkmenistan Sağlık Bakanlığı'nın talimatında bunun koronavirüs değil havadaki "yüksek toz konsantrasyonu" nedeniyle olduğu söylendi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) geçen hafta ülkeye koronavirüs pandemisine verilen yanıtları incelemesi için gönderdiği heyetin varışından sonra gelen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Herkesin üst solunum yolunu korumak için koruyucu ekipoman takmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Vatandaşların ayrıca en az bir metre fiziksel mesafe uygulaması ve dışarıdaki klimaların önünde fazla vakit geçirmemeleri de istendi. Ancak bunların da sebebi açıklanmadı. Ülkede yaz mevsimi sıcaklık 40 santigrat derecenin üzerinde seyrediyor.

Ülkede ilk kez geçen pazartesi DSÖ heyetinin gelişinin ardından toplu taşıma ve taksi şoförleri maske takmaya başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen aylarda bazılarına binlerce kişinin katıldığı resmi toplu etkinlilklerde de polisin halkın maske ve diğer yüz koruyucu ekipmanlar takmasını önlediği görülmüştü.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı geçen ay ülkedeki ABD büyükelçiliğinin ülkedeki olası Kovid-19 vakaları hakkında vatandaşlarına yönelik sağlık uyarısını "yalan haber" diye nitelemişti.

Türkmenistan'ın yanı sıra hiçbir Kovid-19 vakasının görülmediğini açıklayan diğer ülkelerse şunlar: Kiribati, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Kuzey Kore, Palau, Samoa, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu ve Vanuatu.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU