İran’da yüzlerce Kadiri tarikatı mensubu kılıç ve hançerlerle gümrük kapısını basarak Irak Kürdistan Bölgesi’ne geçti

Irak'taki Kadiri tarikatı mensubu İranlı 200 kişi, hayatını kaybeden tarikat lideri Şeyh Muhammed Kesnezani'nin yarınki cenaze törenine katılmak için Süleymaniye vilayetindeki gümrük kapısını basıp pasaportsuz bir şekilde sınırı geçti

Erbilli Şeyh Muhammed Kesnezani’nin (Kadiri tarikatı) İran’daki yüzlerce müridi geçen hafta vefat eden şeyhlerinin taziyesine katılmak için Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) Süleymaniye kentine açılan Başmak sınırındaki asayiş noktasına kılıç, bıçak ve hançerlerle saldırarak zorla sınırdan geçti.

Sınır muhafızlarının pasaportsuz ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kurallarını ihlal eden geçişleri engellemek için müdahalede bulunmak istemesi sonucu arbede çıktı.

“Kılıç, bıçak ve hançerle asayiş noktasına saldırdılar”

Başmak Sınır Kapısı Müdürü Meriwan Şeyh Kemal, yerel medyaya yaptığı açıklamada “Biraz önce Şeyh Muhammed Kesnezani’nin 200’den fazla dervişi kılıç, bıçak ve hançerlerle Başmak Sınır Kapısı asayiş noktasına saldırdı” dedi.

Kadiri Tarikati lideri Şeyh Muhammed Kesnezani, 4 Temmuz’da hayatını kaybetmişti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sınır kapıları kapalı olduğundan dolayı IKB ile İran arasında gidiş geliş yapılamıyor.

Başmak Uluslararası Sınır Kapısı İran’ın Sine kenti ile IKB’nin Süleymaniye kenti sınırında yer alıyor.

Kesnezaniler kimdir?

Kesnezani tarikatının kurucusu Şeyh Abdulkadir Kesnezanidir. Birleşik Krallık işgaline direnen Şeyh Abdulkadir, İran’a sığınmak zorunda kaldı. 

1919’da hayatını kaybeden şeyhin yerine Şeyh Hüseyin tarikatın başına geçti. Şeyh Hüseyin 1938’da hayatını kaybetti ve yerine bir hafta önce vefat eden şeyhin babası Şeyh Abdulkerim tarikatın başına geçti.

Şeyh Abdulkerim Kesnezani vefat edene kadar özelde IKB coğrafyası, genelde ise bütün Irak’ı kapsayacak şekilde tebliğ ve davet çalışmalarını sürdürdü. 

1978’de Süleymaniye’de vefat eden şeyhin yerine oğlu Şeyh Muhammed Kesnezani tarikatın başına geçmişti.

Kürtçe anlamı ''kimse bilmiyor'' olan Kesnezaniler, Süleymaniye vilayetindeki Kürt aşiretlerindendir. 

Aşiret liderleri aynı zamanda Kadiri tarikatı şeyhlerindendir. Tarikat, Kadiri ekolünden olsa da zamanla şiş sokma, ateş yutma ve cam parçaları yeme gibi Kadirilikle ilgisi olmayan tavırlar müritler arasında görülmeye başlanmıştır.  

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU