J.K. Rowling'e destek çıkan çocuk kitabı yazarı ekipten çıkarıldı

Harry Potter kitaplarının yazarı J.K. Rowling'in transfobik bulunan söylemlerine destek veren İskoç yazar Gillian Phillip'in işine son verildi

Philip'in yayıncısı Working Partner yazarla ilişkisini geçen hafta kesti (gillianphilip.com)

İskoç yazar Gillian Phillip, Harry Potter kitaplarının ünlü yazarı J.K. Rowling'i trans aktivistlerle yaşadığı tartışmada desteklediği için birlikte çalıştığı ekipten çıkarıldı.

Hikaye yazarı Philip, Erin Hunter takma adıyla yayımlanan ve aralarında "Savaşçı Kediler" serisinin de bulunduğu çocuk ve gençlere yönelik çok satan fantastik kitaplar yazan bir grup kadın yazar arasındaydı.

Philip, Twitter'dan #ISTANDWITHROWLING (Rowling'in yanındayım) etiketiyle Harry Potter'ın Britanyalı yazarına arka çıkmıştı.

Akabinde Philip'in çalıştığı Working Partners'a yazarın kovulması yönünde çok sayıda öfkeli tweet yazılmıştı.

Rowling geçen ay Twitter'dan paylaştığı bir yazıda yer alan "regl olan insanlar" tanımlamasını eleştirmiş ve neden bunun yerine "kadın" kelimesinin yazılmadığını sorgulamıştı.

Rowling, “kadın” (woman) kelimesi üzerinde oyun yaparak “Regl olan insanlar. Eskiden bu insanlar için kullanılan bir kelime olduğuna eminim. Birisi bana yardımcı olsun. Wumben? Wimpund? Woomud?” demişti.

Akabinde trans kadınları bu tanımın dışında bıraktığı için transfobik olmakla suçlanan yazara trans dışlayıcı radikal feminist (TERF) denmiş ve özellikle LGBTİ+ camiadan çok sayıda kişi kadınlığın regl olmakla sınırlı olmadığını savunmuştu.

 Rowling’in bunun üzerine yaptığı açıklamalar tepkileri daha da büyütmüştü.

Önde gelen LBGTİ+ kuruluşlarından GLAAD, Rowling’in paylaşımlarının ardından bir açıklama yayınlayarak yazarın bu sözleriyle, trans bireyler ve cinsel kimliklerle ilgili gerçekleri bilerek çarpıtanlarla aynı safta yer aldığını ifade etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

'Onunla artık çalışmayacağız'

Philip yaşananlar üzerine yaptığı sert açıklamada "Tacizci anonim Twitter trolü çetesi karşısında HarperCollins ve Working Partners'taki işlerimdeki sıkı çalışma ve profesyonel yaklaşımımın hiç bir önem taşımamasından dolayı hayal kırıklığı içindeyim. Kadın hakları ve onlara özgü alanlar konusundaki endişelerimin 'transfobi' olarak sunulması ve bunun eski iş verenlerimce de kabul edilmesi endişe verici" dedi.

Working Partner İdari Müdürü Chris Snowdon ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Erin Hunter tek bir kişi değil, birbirinden farklı yazar ve yaratıcılardan oluşan bir ekip. Gillian Philip'in Twitter'dan Erin Hunter adını dolayısıyla tüm ekibi kendi kişisel görüşeleriyle ilişkilendirdiğini kısa süre önce gördük. Bu durum ışığında onunla artık çalışmama kararı aldık. Bu karar Gillian'ın ifade ettiği görüşlerin içeriğine doğrudan bir yanıt özelliği taşımıyor.

Yayınevi HarperCollins Birleşik Krallık ise Philip ile sözleşme yapmadıklarını, sözleşmelerinin Working Partners ile olduğu açıklamasını yapmakla yetindi.

 

Independent Türkçe, The Scotsman, Filmloverss

DAHA FAZLA HABER OKU