"Erdoğan için büyük gerileme..." Dünya basını seçimi Ankara ve İstanbul üzerinden değerlendirdi

31 Mart yerel seçimleri dünyanın önde gelen basın kuruluşları tarafından yakından izlendi. Ankara ve İstanbul'daki sonuçlara vurgu yapılan analizlerde "Erdoğan'ın güç kaybı yaşadığı" yorumları öne çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk sonuçların ardından AK Parti Genel Merkezi'nde "balkon konuşması" yaparak seçmene seslendi / Fotoğraf: AP

İngiliz The Guardian gazetesi, 31 Mart yerel seçimlerini “Erdoğan yerel seçimlerde zafer ilan etti ama büyükşehirler şüpheli” başlığıyla duyurdu. Gazete, Erdoğan'ın 25 yıl sonra başkentin kontrolünü kaybettiğini yazdı.

 

Cumhur ittifakının ülke genelinde yüzde 51’den fazla oy aldığını yazan BBC, İstanbul, Ankara ve büyükşehirlerdeki sonuçlara atıfla sonucu “Erdoğan’ın başarısızlığı” olarak yorumladı.

Sandık sonuçlarını ekonomideki kötüye gidişle ilişkilendiren BBC, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Herhangi bir eksiklik varsa, bunları düzeltmek bizim görevimizdir” açıklamasına yer verdi.

BBC News sitesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yerel seçimlerde Ankara'yı kaybettiğini ve bunun 16 yıllık iktidarına "bir sekte" olarak görülebileceğini yazdı.

Haberde gazeteci Ruşen Çakır'ın "Bu sonuç 25 yıl önce açılan bir sayfanın kapandığının ilanıdır" şeklindeki görüşlerine yer verildi.

Amerikan New York Times gazetesi de ilk sonuçların Erdoğan'ın "Ankara ve İstanbul'u kaybettiğine" işaret ettiğini belirtip bu sonuçların Erdoğan'ın iktidarı için "büyük bir gerileme" olarak görülebileceğini yazdı.

"Erdoğan belki de siyasi kariyerinde ilk defa Türk siyasetinin gücünün merkezi Ankara ve belki de memleketi, ülkenin de iş merkezi İstanbul'da yenilgiyi tadıyor" yorumuna yer verildi.

 

New York Times haberinde, Erdoğan'ın siyasi kariyerine İstanbul'da belediye başkanlığı yaparak başladığını ve çöp toplama, toplu taşıma gibi hizmetlerle halk desteğini inşa ettiğini yazdı.

Fransız gazete Le Monde Ankara ve İstanbul'daki sonucu "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidarı için bir darbe” olarak yorumladı.

"Devasa bir başkanlık sarayı inşa ettiği başkentteki yenilgisi, AKP'nin 2002'de iktidara gelmesinden bu yana her seçimi kazanan Erdoğan için büyük bir başarısızlığa işaret ediyor. İstanbul gibi Ankara da 25 yıldır Erdoğan'ın partisi ve önceki İslamcı oluşumların kontrolündeydi” diye yazan Fransız gazete, Erdoğan’ın 50 günde 102 miting düzenleyerek seçmenlerini ikna etmek için her şeyi yaptığını ifade etti.

 

Financial Times gazetesi ise "Yerel seçimde Erdoğan aday olmamasına rağmen 81 ilde kampanya yürüttü" diye yazdı.

FT, “"Türk lider çok savaştı çünkü kişisel tecrübesinden yerel düzeyde bir zaferin domino etkisi yaratacağını biliyor. Erdoğan 1994'te İslamcı siyasete destek dalgası sayesinde İstanbul Belediye Başkanı seçilmişti. Sekiz yıl sonra kurduğu AKP iktidara geldi… Kimse Erdoğan'ın yakında devrileceğini düşünmüyor. 65 yaşındaki Erdoğan ülkenin açık ara en popüler siyasetçisi ve pek çok kere zor durumlarda çıkış yolu buldu” yorumunu sayfalarına taşıdı.

Ortadoğu’da yayın yapan Şarku’l Avsat gazetesi ise muhalefet adayı Ekrem İmamoğlu’nun Erdoğan’ın adayı Binali Yıldırım’ı geçerek belediye başkanı olduğunu yazdı. 

Gazete, iki adayın sırasıyla zafer ilan ettiğini, ancak son rakamlarda İmamoğlu’nun az bir farkla seçimi kazandığını ifade etti. 

DAHA FAZLA HABER OKU