Yasa dışı avcılık faaliyetinde bulunan bin 549 kişiye 6 milyon 550 bin TL idari para cezası kesildi

Avlanma ruhsatına sahip olmayan ve kurallara uygun avlanmayan 71 gemi ile yasa dışı avcılıkla elde edilen 600 kasa civarındaki su ürününe el konulurken, yaklaşık 1,5 ton canlı deniz patlıcanı ile 1 ton canlı akivades denize geri bırakıldı

Fotoğraf: AA

Yeni Su Ürünleri Kanunu ile yasa dışı avcılığın önüne geçilmesi, denizlerin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğin gelecek nesillere bırakılması, geçimini balıkçılıktan sağlayan ve kurallara uyan balıkçıların da haklarının korunması amaçlanıyor.  

Etkin bir caydırıcılık oluşturması planlanan değişikliklerin 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere yasalaştığını hatırlatan İçişleri Bakanlığı, yasa dışı avcılık faaliyetinde bulunan bin 549 kişiye 6 milyon 550 bin lira idari para cezasının uygulandığını bildirdi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın kanunda yapılan değişiklikler doğrultusunda yılın ilk 6 ayında, 9 bin 700 denetim gerçekleştirdiği belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

Denetimlerde, yasa dışı avcılık faaliyetinde bulunan 1549 kişiye 6 milyon 550 bin lira idari para cezası uygulandı. Denetimlerde ayrıca yasa dışı avcılıkla elde edilen yaklaşık 600 kasa su ürününe el konuldu. Yaklaşık 1,5 ton canlı deniz patlıcanı ile 1 ton canlı akivades denize iade edildi. Avlanma ruhsatına sahip olmayan ve kurallara uygun avlanmayan 71 gemiye el konuldu.

"Ayrıntılı ve caydırıcı düzenlenmeler getirildi"

1971'de yürürlüğe giren Su Ürünleri Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi ihtiyacına vurgu yapılan açıklamada, "Kanunda yapılan değişikliklerle getirilen caydırıcı düzenlemeler sayesinde nasıl plakası olmayan araçlar trafiğe çıkamıyorsa, ruhsat tezkeresi olmayan tekneler de artık su ürünleri avcılığı yapmak üzere denize çıkamayacak" denildi.

"Kayıt dışı balıkçılık önlenerek, kurallara uyanların hakları korunacak"

Ruhsat tezkeresi almadan gırgır ağları, orta su trolü, dip trolü veya algarna gibi dip sürütme av araçları kullanılarak ya da dalarak ticari avcılığın yapılması durumunda artık gemi dahil istihsal vasıtalara el konulacağı belirtilirken, düzenlemeyle denetimler esnasında çok sık karşılaşılan ve şebeke avcılığı olarak ifade edilen, balıkçı gemisi vasfı taşımayan, herhangi bir kaydı bulunmayan gemilerle yasa dışı olarak yapılan kayıt dışı balıkçılık önlenerek, kurallara uyan balıkçıların haklarının korunmuş olacağına da değinildi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"İdari para cezaları artırıldı, bazı fillerin tekrarına hapis cezası getirildi"

Düzenlemeyle kanunda yer alan idari para cezalarının genel olarak artırıldığı ifade edilen açıklamada, kabahatin niteliği ve gemi boyu göz önünde bulundurularak uygulanacak idari para cezalarına alt ve üst sınır getirildiği bildirildi.

Açıklamada, yasa dışı su ürünleri avcılığında gemi sahip ve donatanının sorumlu tutulması amacıyla balıkçı gemisi sahip ve donatanları için de yüksek miktarda ceza getirildiği belirtildi: 

Örneğin, Marmara'da trolle avcılık yapanlara kişi başı 10 bin, gemi sahip veya donatanlarına 20 bin lira idari para cezası uygulanmaya başlandı. Kanunda yapılan dikkat çekici yaptırımlardan biri de bazı fiillerin tekrarına hapis cezasının getirilmesi. Hapis cezaları, Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında trol avcılığı ile izinsiz olarak su ürünlerinin yurt dışına çıkarılması ve canlı olarak yurt içine sokulması durumlarında uygulanacak. Karadeniz, Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında gemilerdeki faaliyetlerin yürütülmesinde gerekli olan aydınlatma araçları hariç ağlarla yapılan avcılık faaliyetlerinde ışık kullanılması yasaklandı ve 50 bin lira idari para cezası getirildi. Özellikle son zamanlarda artan ve iç piyasada rağbet görmeyen deniz patlıcanı, akivades gibi yerli türleri kaçak yollardan yurt dışına kaçıranlara 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak ve su ürünlerine, istihsal ve nakil vasıtalarına el konulacak.

Yasa dışı su ürünleri avcılığında bir önceki döneme kıyasla yüzde 50'nin üzerinde azalış

Yeni düzenlenmelerin yürürlüğe girmesiyle Sahil Güvenlik Komutanlığının yasa dışı su ürünleri avcılığı tespit sayısında önceki döneme oranla yüzde 50'den fazla bir azalma dikkat çektiği aktarılan açıklamada, 2019'un ilk 6 ayında yasa dışı su ürünleri avcılığı faaliyetinde bulunan 3 bin 262 kişinin bin 549'a, uygulanan 11 milyon lira idari para cezasının ise 6 milyon 550 bin liraya düştüğü belirtildi. 

 

Independent Türkçe, AA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU