İran Dışişleri Bakanı Zarif, dış politikada yanlış yol izleme ve Hamaney'in sözlerini umursamamakla suçlandı

İranlı meclis yetkilisi Zennuri, "Ülkenin şahit olduğu sert koşullar, Zarif’in güvenilmemesi gereken kişilere güvenmesinden kaynaklanıyor" dedi

Fotoğraf: Reuters

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik ve Duş Siyaset Başkanı Muctebi Zennuri, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i dış politikada yanlış yol izleme ve İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’İn sözlerini umursamamakla suçladı.

Meclisteki oturumda konuşan Zennuri, "Zarif’in dış politikada izlediği yol başından beri hatalıydı. Bu siyaset, halkımızın amaçladığı hedeflerin hiçbirine ulaşamadı" sözlerini kullandı.

"Batı ve Amerika'ya güvendi"

Hamaney’in siyasetini hatırlatan Zennuri, şunları söyledi:

"Yüce lider (Hamaney), yurda güvenme, sorunları içten çözme ve bölge ülkeleriyle işbirliği yapma, ABD’ye güvenmeme politikasını desteklediğini söyledi. Ancak Zarif bunların tam tersini yaptı. Yurttan uzaklaştı ve dış politikada Batı ve Amerika’ya güvendi"

Zennuri, "Ülkenin şahit olduğu sert koşullar, Zarif’in güvenilmemesi gereken kişilere güvenmesinden kaynaklanıyor" diye devam etti.

"Nükleer anlaşmada garanti almadı"

İran ile diğer ülkeler arasında varılan nükleer anlaşma sürecine de değinen Zennuri, şu sözleri kullandı:

"Dünya ile aktif diploması ve işbirliğine karşı çıkmıyoruz. Uluslararası arenada önemli sorunları göz ardı etmeyi de savunmuyoruz. Ancak Zarif, çarpık bir yol izleyerek nükleer anlaşmayla ilgili garanti almadı"

"Hamaney'in sözlerini umursamadı"

Zarif’in nükleer anlaşma müzakereleri sırasında Hamaney’in defalarca tekrarladığı sözleri umursamadığını dile getiren İranlı yetkili, "Zarif, nükleer anlaşma müzakereleri sırasında Amerika ile pazarlık yapma yeteneğini kaybetti. ünkü rehber tarafından açıklanan 11 koşulu umursamadı" ifadelerini kullandı.

İranlı parlamenter anlaşmayı "İran halkı için bir kayıp" olarak nitelendirirken, "Çünkü bu Hamaney’in nasihat ettiği gibi tüm yaptırımların kaldırılmasına yol açmadı"

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU