Akşener’den 2 Temmuz mesajı: Yezid'lere gün doğmasın diye #unutMADIMAKlımda...

Sivas’ta 37 kişinin öldürüldüğü Madımak Katliamı’nın 27. Yıl dönümünde siyasilerden anma mesajları geldi

2 Temmuz 1993 günü Sivas’ta Madımak Oteli’nin yakılması sonucu 37 kişinin öldüğü olayların yıl dönümünde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan’dan ölenleri anma ve olayı kınama mesajları geldi.

Akşener, mesajında "Aklın sustuğu, vicdanın yandığı, insanlığın öldüğü tarih: 2 Temmuz 1993. Bir daha olmasın diye, Yezid'lere gün doğmasın diye #unutMADIMAKlımda.” dedi.

pervin.jpg
Pervin Buldan ile Mithat Sancar / Fotoğraf: AA

 

HDP: Sivas ve Çorum’la yüzleşilmedi

Sancar ve Buldan da mesajlarında Sivas Katliamı dışında 1980 yılında yine temmuz ayı içerisinde Çorum’da yaşanan ve Alevi-solcuları hedef alan saldırılarda ölenleri de andı.

Her iki olayın da tarihçesine dair bilgi veren Sancar ve Buldan sözlerini şöyle tamamladı:

Sivas ve Çorum Katliamları üzerinden yıllar geçmesine rağmen yüzleşilmeyen acısı yüreklerimizde asla dinmedi. Bu katliamlarda yitirdiğimiz canların anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

iha.jpg
Madımak Oteli'nin protestocularca yakılması sonucu içeride bulunan 35 kişi yaşamını yitirdi / Fotoğraf: İHA

 

2 Temmuz 1993 günü Sivas'ta ne yaşandı?

16. yüzyılda Sivas’ta yaşamış Alevi ozanı Pir Sultan Abdal’ı anmak için yapılan etkinlikler kapsamında Sivas’a gelenlerin kaldığı Madımak Oteli’nin katılımcılar arasında olan Aziz Nesin’i protesto eden bir grup tarafından önce saldırıya uğrayıp ardından yakılması sonucu toplamda 37 kişi yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitirenlerden 33’ü Pir Sultan Abdal anması için Sivas’a gelenlerden oluşurken, ikisi otel çalışanı, ikisi de protestocu gruptandı.

Aziz Nesin’in yazarı olduğu Aydınlık Dergisi’nde Hint asıllı yazar Selman Rüştü’nün “Şeytan Ayetleri” adlı kitabından bölümler yayınlamasını gerekçe gösterilerek başlatılan protestolara güvenlik güçlerinin müdahalede yetersiz kalması ciddi eleştiri konusu oldu.

 

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU