İsrail medyası: Filistin Devlet Başkanı Abbas, Pompeo ile telefonda görüşmek istemedi

Filistin yönetimi ile ABD arasındaki ilişkiler, Trump’In 2017’te Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanıyacağını açıklamasından sonra bozulma noktasına ulaşmıştı

Fotoğraf: AFP

İsrail Kan 13 Televizyonu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, İsrail'in Batı Şeria'ya yönelik ilhak girişimine ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan gelen telefonu reddettiğini öne sürdü.

İsrail televizyonu, Abbas'ın geçtiğimiz hafta Pompeo'dan gelen bir telefon görüşmesini reddettğini, bu gelişmenin iki taraf arasındaki yoğun görüşmelerden sonra ve Batı Şeria'ya yönelik ilhak planının Tel Aviv'den yetkilileri katılımıyla Beyaz Saray'da ele alınmasından önce yaşandı.

İbranice yayın yapan kanal, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) yetkililerinin, ABD Başkanı Donald Trump'ın "barış planını" görüşmek için Ramallah'ta Filistinli yetkililerle geçen hafta bir araya geldiğini, ancak bu görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını duyurdu.

Haberde, Filistinli yetkililerin, bölgenin güvenlik sorumluluğunu tamamen İsrail'e devretmek için ABD'li ve Avrupalı heyete güvenlik birimlerindeki tüm silahların toplanarak İsrail'e gönderilmesi konusunda istekli olduğu iddia edildi.

Filistin yönetimi ile ABD arasındaki ilişkiler, Trump'ın 2017'te Kudüs'ü İsrail başkenti olarak tanıyacağını açıklamasından sonra bozulma noktasına ulaşmıştı.

ABD'nin "barış planı"

İki ülke arasındaki gerilim, Trump yönetimi tarafından ilan edilen "Ortadoğu Barış Planının" ardından daha da artmıştı.

ABD Başkanı Trump, 28 Ocak'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini söyleyen Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu iddia etmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU