Zuckerberg baskılara boyun eğdi: Facebook şiddeti teşvik eden siyasilerin gönderilerini artık kaldıracak

Facebook’u uzun süredir eleştiren aktivistler, Zuckerberg’ün “katetmesi gereken çok yol olduğunu düşünüyor”

Zuckerberg'ün fon sağladığı 100'den fazla bilim insanı da Facebook'u şiddet içerikli gönderileri engellemeye çağırmıştı (AFP)

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, cuma günü yaptığı açıklamada Facebook’un siyasi liderlere ait olsa bile şiddeti teşvik eden gönderileri kaldıracağını ve şirket politikalarını ihlal edenleri de etiketleyeceğini söyledi. 

Zuckerberg, blogunda yayımladığı bir yazıda, “Bir politikacıya ya da hükümet yetkilisine ait olsa bile paylaşımların şiddete yol açabileceğini veya insanları oy kullanma hakkından mahrum edebileceğini belirlersek kaldırırız” ifadelerini kullandı.

Facebook’un bu hamlesi Twitter’ın çok konuşulan yayın politkasının ardından geldi. Twitter’ın Donald Trump’ın bazı paylaşımlarını gizleyerek uyarılar koymaya başlaması, ABD başkanı ve destekçilerinin tepkisini çekmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tekno Safari’nin aktardığına göre Zuckerberg, Trump’ın paylaşımlarının Facebook’un standart politikalarını ihlal etmediğini söylemiş, bunun üzerine şirket çalışanları sanal greve başlamıştı.

Zuckerberg, kışkırtıcı içerikleri kaldırmaya yönelik adım atmadığı için şirket dışından gelen eleştirilerle de karşılaşmıştı. En son, Birleşik Krallık ve Hollanda merkezli tüketim ürünleri şirketi Unilever, Facebook’a ve benzer platformlara artık reklam vermeyeceğini açıklamıştı. Aktivistler de Facebook’a yönelik boykot örgütlemişti.

Öte yandan Deadline’ın haberine göre Zuckerberg, kamusal figürlerin normalde şirket politikalarını ihlal eden içeriklerini “kamu yararının zarar riskinden ağır bastığı durumlarda” kaldırmayacaklarını aktardı.

Politikacıların söylemlerini görmek genellikle kamunun yararınadır. Platformumuzdaki bu söylemleri kullanıcıların görebilmesini istiyoruz. Tıpkı haber kuruluşlarının da bunları aktardığı gibi.

Ancak Zuckerberg, bu içeriklerin sakıncalı olup olmadığını, etiketler aracılığıyla kullanıcılara bildireceklerini ifade etti.

İnsanların, bu içerikleri kınamak için paylaşmalarına izin vereceğiz. (...) Ancak paylaştıkları içeriğin politikalarımızı ihlal edebileceğini bildirmek için bir uyarı ekleyeceğiz.

Washington Post’un haberine göre, belirli bir ırktan, dini gruptan veya cinsiyetten insanların tehdit oluşturduğuna yönelik ırkçı iddialar ve nefret söylemleri ise tamamen yasaklanacak. Ayrıca mültecileri, göçmenleri veya diğer grupları aşağılayan söylemlere de izin verilmeyecek.

Öte yandan aktivistler, Zuckerberg’ün duyurusundan tam anlamıyla tatmin olmadı. Onlara göre Facebook'un nefret söylemine karşı zaten katı politikaları vardı ve duyuruda bu konulara yönelik yeni önlemler yer almadı.

Facebook'u uzun süredir eleştiren aktivist grup Color of Change’den Brandi Collins-Dexter, “Facebook baskıyı hissetmiş, bu iyi bir şey” dedi ve ekledi:

Ancak son tahlilde katetmesi gereken çok yol olduğunu düşünüyoruz.

 

Indepedent Türkçe, Deadline, Washington Post, Tekno Safari

DAHA FAZLA HABER OKU