Türk-İş, kıdem tazminatı değişikliği halinde genel grevde kararlı

İktidarın kıdem tazminatı değişikliği girişimine dair toplanan Türk-İş yönetimi değişikliğin meclis gündemine geldiği gün genel greve gitme kararını onayladı. Ayrıca bildiri dağıtılması gibi alternatif eylemler de planlanıyor

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, kıdem tazminatında değişiklik halinde genel greve gideceklerini söyledi / Fotoğraf: AA

İktidarın gündeminde olan kıdem tazminatı değişikliğine dair sendikaların itirazları artıyor.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Mustafa Çakır’ın haberine göre kıdem tazminatı gündemini konuşmak üzere dün toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu, kıdem tazminatında düşünülen değişikliğine karşı olduklarını yayınladıkları bildiri ile şöyle duyurdu

- Kıdem tazminatı başta işçi sağlığı ve iş güvenliği olmak üzere, ücretli çalışanların temel sorunu gelir ve iş güvencesidir. Yaşanan bu sorunlara karşı çözüm üretilmesi gerekirken, kıdem tazminatı değişikliği konusunun yeniden gündeme getirilmesi, doğru ve kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Bu girişimlerin artık sona ermesi gerektiğini ifade etmektedir.

- Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. İş ve gelecek güvencesidir. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkından hiçbir şekilde vazgeçilemez. Kıdem tazminatının özüne yönelik hiçbir düzenlemeye katılım ve onay verilmeyecektir.

"Kıdem tazminatı değişikliği çalışma hayatını çökertir"

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, kıdem tazminatında yapılan düzenlemenin işçilerin lehine olmadığını, bu sistem ile çalışma hayatının çökeceğini iddia ederek, önerinin tümden ülke gündeminden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Türk-İş genel kurullarında alınan “genel grev” kararlarını anımsatan Atalay, sözlerini şöyle tamamladı:

Şiddet dilini, nefret dilini Türk-İş topluluğu bugüne kadar kullanmadı. Grev, genel grev bizim çok keyif aldığımız, mutlu olduğumuz bir şey değil ama başka çaremiz yok.

“81 ilde el ilanı dağıtılacak”

Atalay, pazartesi günü 81 ilde 1.5 milyona yakın el ilanı dağıtılacağını, kıdem tazminatı kalkarsa ne kendisinin, ne Türk-İş yönetiminin ne de sendika başkanlarının orada oturmasına gerek olacağını söyledi.

“Kıdem tazminatı yoksa sendikalara gerek yok, kıdem tazminatı yoksa sendikacılığa da gerek yok” diyen Atalay, ülkeyi “bir sıkıntıya, bir kargaşaya sürüklemenin” anlamı olmadığını bildirdi.

“Meclis’e geldiği gün genel grev  kararı  almak mecburiyetindeyiz”

“Genel grev kararını ne zaman uygulamaya koyacaksınız” sorusuna Atalay, “Meclis’e geldiği gün Türk-İş yönetimi, Başkanlar Kurulu bu kararı almak mecburiyetinde, çünkü genel kurulda bu karar alınmış” yanıtını verdi.

Independent Türkçe, Cumhuriyet 

DAHA FAZLA HABER OKU