İsrail’in Demir Kubbe sistemi Gazze’den atılan roketi neden engelleyemedi?

İsrail’de Mişmeret kentinde bulunan bir eve roket atıldı. Evde bulunan 7 kişi yaralanırken, atılan roketin Demir Kubbe savunma sistemi tarafından imha edilmemesi tartışmalara yol açtı. Bu sırada ABD’de bulunan Netanyahu, ziyareti kısa keseceğini açıkladı

Roketin düştüğü evde aynı aileden 7 kişinin kaldığı belirtildi - Fotoğraf: AFP

İsrail polisi, sabah saatlerinde Gazze Şeridi’nden atıldığı düşünülen roketin başkent Tel Aviv yakınlarındaki Mişmeret'te bulunan bir eve isabet ettiğini, çıkan yangında aynı aileden 7 kişinin yaralandığını açıkladı.

Saldırıda çevrede bulunan araçlar da zarar gördü.

İsrail’de yayın yapan Haaretz gazetesinin emniyet yetkililerinden aktardığı bilgiye göre atılan roketin türünden yola çıkarak saldırının Hamas ve İslami Cihad tarafından yapıldığı düşünülüyor.

Demir Kubbe devreye girmedi

İsrail’de güvenlik seviyesi en üst seviyeye çıkarılırken, atılan roket sayısının birden fazla olduğu, ancak bu roketlerden birinin Demir Kubbe tarafından imha edilemediği belirtildi.

Haaretz Gazetesi’ne göre İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nden atılan füzelere karşı Demir Kubbe savunma sisteminin devreye girmediğini doğruladı. Sistemin o sırada aktif olmadığı belirtildi.

The Jerusalem Post’a göre 100 kilometre menzile sahip J-80 adlı füze, “doğrusal olmayan bir çizgide ilerlediği” için Demir Kubbe tarafından tespit edilemedi.

 

Hamas ise füzenin yanlışlıkla ateşlendiğini açıkladı. Bir yetkili, roket sisteminin aydınlatmadan etkilenip tetiklenmiş olabileceğine inandıklarını söyledi.

Daha önce de delinmişti

İsrail’in birçok noktasında bulunan Demir Kubbe hava savunma sistemleri, geçtiğimiz yılın kasım ayında Gazze’den atılan 460 füzenin sadece 100’ünü durdurmuştu.

İsrail Ordusu Sözcüsü Jonathan Conricus, Hamas’ın farklı bir füze sistemi geliştirdiğini söylemişti.

Demir Kubbe savunma sistemi

İsrail'in füze savunma sistemi Demir Kubbe'nin temelleri 2000'lerin başında Hizbullah ve Hamas saldırılarının yoğun olduğu bir dönemde atıldı.

ABD'nin finansman desteğiyle yürütülen projede ilk test 2008 yılında gerçekleştirildi. 2011 yılında hizmete girdi.

 

 

İsrail Savunma Bakanlığı bünyesindeki Rafael şirketince üretilen Demir Kubbe asgari 4, azami 70 kilometre menzile sahip.

"Demir Kubbe" adı verilen kısa menzilli sistem, radar ve kameralarla çalışıyor, roket ve top mermilerini fırlatışından birkaç saniye içinde tespit ve imha ediyor.

Toplamda 600 ile 800 füzenin fırlatmaya hazır tutulduğu ifade ediliyor. Üreticisi Demir Kubbe'nin 10 füzeden 8'ini imha edebildiğini belirtiyor.

Netanyahu apar topar geri dönüyor

Saldırının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Güvenlik nedenleriyle ABD ziyaretimi kısa keseceğim” açıklamasını yaparak saldırıyı “çirkin bir suç” olarak nitelendirdi. Hamas’a “güçlü bir karşılık” verileceğini açıkladı.

Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’la görüşmesinin hemen ardından ülkeye döneceğini açıkladı.

 

 

İsrail Dışişleri Bakanı Vekili ve Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, dün (24 Mart Pazar) Trump’ın Beyaz Saray’da Netanyahu ile bugün yapacağı görüşmede işgal altındaki Golan Tepeleri’ni 'İsrail toprağı' kabul eden kararnameyi imzalayacağı açıklamıştı.

Resmi ziyaret kapsamında Washginton’da bulunan Netanyahu’nun bugün Trump’la görüşmesi bekleniyor. Ancak İsrail Başbakanı, yarınki Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi’ne (AIPAC) katılmayacak.

 

DAHA FAZLA HABER OKU