Vitamin takviyesinin 85 yıllık ismi GNC iflas başvurusunda bulundu, şirketin satışı da gündemde

Ürettiği vitamin ve minerallere Türkiye'de de yoğun talep olan ABD'li şirket GNC Holdings, ödeyemediği 900 milyon dolar borç nedeniyle iflas erteleme başvurusunda bulundu. En az 800 mağazasını kapatacak şirketin tamamen satışı da masada

Fotoğraf: Getty Images

Vitaminden minerale, enerji ürünlerinden sporcu beslenmesine kadar geniş bir yelpazede takviye ürün satan GNC Holdings, iflas başvurusunda bulundu. 1935’ten bu yana faaliyet gösteren şirket, 800 ila bin 200 mağazasını da kapatacağını duyurdu. 

Koronavirüs pandemisi mağazaları kapatmaya zorlamadan önce de 900 milyon dolarlık borcunu kapatmaya çalışan şirketin, salgınla birlikte gelirinin çok büyük kısmı eridi. Pensilvanya Pittsburgh merkezli şirket, 11 bin çalışanından 2 bin 100’ünü ücretsiz izne çıkarmıştı. 

İsminin kısaltması General Nutrition Centers (Genel Beslenme Merkezi) kelimelerinin baş harflerinden gelen GNC, ikili yapılandırma planı kapsamında ya şirketi tamamıyla satacak ya da 300 milyon dolardan fazla borcun satışıyla bilançosunu yeniden düzenleyecek. 

Şirketin, en büyük hissedar Harbin Pharmaceutical Group’a 760 milyon dolara satılması için bankalarla görüştüğünü belirten GNC, Harbin ve International Vitamin Corp’tan 130 milyon dolarlık da yeni finansman alacağını açıkladı. 

Şirketin CFO’su Triciia Tolivar, GNC ve 16 iştirakinin mahkeme koruması beklediğini, bu durumun müşterilere, çalışanlara, iş yeri sahipleri ve ortaklara etkisinin minimize edilmeye çalışıldığını söyledi. 

GNC Holdings, ABD iflas kanununun 11’inci bölümü “Chapter 11” kapsamında, sektörde kalmaya devam edecek. İflas sürecinin kesinleşmesi durumunda kreditörlerine olan borcun yapılanması için zaman kazanmış olacak.

GNC’nin 7 bin 300 satış noktasının 5 bin 200’ü ABD’de. 1600 satış noktası ise bayilik olarak hizmet veriyor. Türkiye dahil olmak üzere 50 ülkedeki satışlar da bayilikler aracılığıyla yapılıyor. ABD ve Kanada’daki mağazaların 2 bin 633’ü GNC’nin kendisine ait.

Birinci çeyrekte 200,1 milyon dolar gelir kaybeden 85 yıllık şirket, Ocak 2018-Mart 2020 arası düşük performans gösteren 596 mağazasını kapatmıştı. 


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU