Bir HDP’li belediyeye daha kayyum atandı

Elazığ Karakoçan’da “terör soruşturması” kapsamında gözaltına alınan HDP'li Sarıcan Belde Belediye Başkanı Bekir Polat'ın yerine Vali Yardımcısı Erkan Kaçmaz kayyım olarak atandı

Bir HDP’li belediyeye daha kayyum atandı / Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanlığı, HDP'li Elazığ Sarıcan Belde Belediye Başkanı Bekir Polat hakkında devam eden soruşturma dosyası ve bu dosya kapsamında gözaltında alınmasının göz önünde bulundurularak, Bekir Polat’ı geçici tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesi uyarınca yine aynı Kanunun 46’ıncı maddesi kapsamında Vali Yardımcı Erkan Kaçmaz, Sarıcan Belde Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir” denildi.

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada dün polis ve jandarma ekipleri çeşitli adreslere baskınlar düzenlemiş; operasyonda, Sarıcan Belde Belediye Başkanı Bekir Polat, Canan Tağtekin ve bir partili gözaltına alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

65 belediyeden 46’ına kayyum

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlerden 10 gün sonra AK Parti'li adayların başvurusuyla 10 Nisan 2019’da seçimleri kazanan 6 belediye eş başkanına, kanun hükmünde kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbata verilmeyeceği kararını aldı. 

Seçimin üzerinden 5 ay geçmeden HDP'nin yüzde 62 oyla kazandığı Diyarbakır, yüzde 56 oyla kazandığı Mardin ve yüzde 53 ile kazandığı Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları haklarında yürütülen soruşturmalar gerekçe gösterilerek 19 Ağustos 2019’da görevden alınarak yerlerine kayyum atandı. Bu ilk kayyum atamalarıyla birlikte HDP’li belediye sayısı 56’ya düştü.

Bekirhan Belediye Başkanı Karabulut istifa etti 

Kayyum atamanın ikinci dalgası 2019’un ekim, kasım ve aralık aylarında geldi. Bu dönemde Batman İkiköprü; Tunceli Akpazar; Diyarbakır Hazro, Kayapınar, Bismil, Kocaköy, Kulp, Sur, Yenişehir; Erzurum Karayazı; Hakkari, Yüksekova; Mardin Kızıltepe, Mazıdağı, Nusaybin, Savur; Muş Bulanık, Erentepe, Varto; Şırnak Cizre, İdil; Urfa Suruç; Van Başkale, Erciş, İpekyolu, Muradiye, Özalp ve Saray belediyelerine kayyumlar atandı. HDP yönetiminde kalan belediye sayısı 29’a indi. 

Yapılan bu kayyum atamaları görevden alınacağı endişesi taşıyan Batman'ın Kozluk ilçesi Bekirhan Belde Belediye Başkanı Fırat Karabulut, 10 Aralık 2019’da HDP’den istifa etti. 

Bir yıl geçmeden 40 kayyum

Kayyum atamalarını 23 Mart’ta Batman; Bitlis’in Güroymak; Diyarbakır’ın Eğil, Ergani, Silvan, Lice; Iğdır’ın Halfeli ve Siirt’in Gökçebağ belediyeleri izledi. HDP'nin yüzde 32 ile kazandığı Adıyaman Kömür Belediyesi dışında, en düşüğünü yüzde 41 oy oranıyla, en yükseğini yüzde 77,73 oy oranıyla kazandığı 65 belediyebaşkanı saysı, seçimlerin üzerinden bir yıl geçmeden 18’e düşü.

Son olarak bugün Iğdır, Siirt, Baykan, Kurtalan ve Muş’un Korkut ilçesi Altonova belde belediyeleri eş başkanlarının gözaltına alınıp, görevlerinden alınmasıyla kayyum atanan HDP’li belediye sayısı 45’e yükseldi.

Batman’ın Kozluk Belediye Eş Başkanı Başkanı Ayhan Eren, 21 Nisan’da partisinden ihraç edildi. 

HDP’nin elinde 11 belediye kaldı

HDP’nin yönetiminde kalan belediyeler şunlar: Adıyaman Kömür; Ağrı Doğubayazıt, Diyadin, Patnos; Diyarbakır Çınar, Dicle; Erzurum Karaçoban; Iğdır Hoşhaber; Kars; Şırnak Silopi ve Balveren.

HDP’nin elinde, kayyum atanmayan tek il Kars kaldı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU