Jeffrey: Sezar Yasası, sivilleri Esad rejiminden korumayı amaçlıyor

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Jeffrey, Suriye'de Beşşar Esad rejimine yaptırım uygulayan "Sezar Yasası"na atıfta bulunarak, "Amacımız Suriye ekonomisini yıkmak değil" dedi

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey'den Suriye açıklaması / Fotoğraf: AFP

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, Washington merkezli düşünce kuruluşu The Middle East Institute (MEI) tarafından düzenlenen "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası'nın Etkilerinin Değerlendirilmesi" başlıklı panelde konuştu.

Jeffrey, Söz konusu yasanın Suriyeli sivilleri Beşşar Esad rejiminin zulmünden korumayı amaçladığını savundu. Jeffrey, Esad rejimine yasa üzerinden saldırıları durdurması ve BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2441 Sayılı kararına uyması gerektiği mesajı verildiğini belirtti.

Sezar Yasası'nın ABD Kongresi'nin her iki kanadından da tam destek alarak geçmesinin oldukça önemli olduğuna dikkati çeken Jeffrey, yasanın sadece Esad ve yakın çevresini değil aynı zamanda rejim ile iş birliği yapan herkesi hedef alan "kapsamlı ve caydırıcı" bir adım olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Amacımız Suriye ekonomisini yıkmak değil"

Diğer yandan yasanın Suriye’de rejim değişikliği amaçlamadığını ve bu zamana kadar yapılan mutabakatlardan bağımsız olmadığını dile getiren Jeffrey, "Bu yasa BM kararlarına paralel olarak geçirildi çünkü Esad rejiminin verilen çabalara yönelik olumlu bir adım atmadığı ortada" ifadelerini kullandı.

Jeffrey, ayrıca Esad'in Suriye'de uygulamaya devam ettiği yıkıcı politikaları terk etmediği sürece uygulamaya konulan yaptırımların devam edeceğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim amacımız rejimin ileri sürdüğü gibi Suriye ekonomisini yıkmak değil. İnanın ki Suriye dinarını değersiz hale getiren Esad bu konuda zaten elinden geleni fazlasıyla yapıyor. Bizim amacımız rejimle iş birliği yapan herkese acı vererek rejimle olan bağlarını koparmasını sağlamaktır."

Bununla beraber Esad rejiminin bölgedeki terör örgütlerine göz yumarak komşu ülkeleri de tehdit ettiğine dikkati çeken Jeffrey, bu kapsamda Suriye'de askeri havacılık sektörü başta olmak üzere enerji ve inşaat alanında rejimle iş birliği yapan tüm firmaların da hedef alınacağını vurguladı.

"ABD önemli miktarda bağış taahhütünde bulunacak"

Jeffrey, yasanın sadece yaptırımlardan ibaret olmadığını ve özellikle Suriye'deki insani yardım çalışmalarına büyük önem verdiğini belirtti.

Suriye'de Esad kontrolündeki alanlar da dahil olmak üzere yapılan insani yardım çalışmalarını hedef almadıklarını aktaran Jeffrey, ABD olarak Suriye’deki siyasi ve askeri gelişmeler ile insani yardımları birbirinden ayrı tuttuklarını, bu nedenle Esad kontrolündeki alanlara da insani yardım gönderdiklerini belirtti.

"Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası"

ABD Kongresi'nde Aralık 2019'da kabul edilen ve 17 Haziran'da yürürlüğe giren yasanın başlığında yer alan "Sezar", 2014'te Esad rejiminin rejim muhaliflerini tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen tutukluların fotoğraflarını dünya basınına sızdıran "askeri polisin kod adı" olarak kullanılmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU