Teknik direktör fabrikası Arjantin: 22 farklı ülkede 68 çalıştırıcıyla zirvede

Arjantin, 1 Haziran 2020 itibarıyla yurt dışında en çok teknik direktörü olan ülke oldu. 68 teknik adamla zirvede yer Arjantin'i 41 çalıştırıcıyla İspanya, 34 antrenörle Sırbistan takip ediyor. Türkiye, 4 teknik direktörle listenin 28. sırasında yer aldı

Marcelo Bielsa ile Diego Simeone, en ünlü Arjantinli teknik adamlar arasında yer alıyor / Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi'nin (CIES) 91 ülkede 128 ligden bin 875 kulübün yabancı teknik direktörlerini kapsayan ve en çok temsil edilen kökenlerin yer aldığı "Gurbetçi antrenörler" raporuna Arjantinliler damga vurdu.

1 Haziran 2020 itibarıyla yurtdışında bulunan 68 Arjantinli koç, 22 farklı ülkede çalışarak bu alanda açık ara zirvede yer aldı.

 

 

Yurtdışındaki Arjantinli teknik adamların çoğu diğer Latin Amerika ülkelerinde görev alırken 11 antrenörün çalıştığı Şili, en çok Arjantinlinin görev yaptığı ülke oldu. Peru 7 çalıştırıcıyla ikinci, Ekvador ise 6 hocayla üçüncü oldu.

Avrupa'da ise sadece üç Arjantinli hocanın görev aldığı görüldü.

 Belçika'da Hernan Losada (Beerschot), İspanya'da Diego Simeone (Atletico Madrid) ve Birleşik Krallık'ta Marcelo Bielsa (Leeds United) görev yapıyor.

 

Guardiola-Arteta-Reuters.jpg
Premier Lig'de görev yapan Josep Guardiola ile Mikel Arteta / Fotoğraf: Reuters

 

Arjantin'in ardından listenin ikinci sırasında yer alan İspanyollar, 21 ülkede 41 teknik adamla temsil edildi. 

Görev yeri olarak Asya'yı tercih eden İspanyolların 7'si  Hindistan'da görev yapıyor. Japonya 4 teknik direktörle ikinci, Çin ise 3 menajerle üçüncü sırada yer aldı. 

Avrupa'da ise en çok İspanyol teknik adam Birleşik Krallık'ta görev yapıyor.

Ülkede görev alan İspanyolların en ünlüleri Manchester City'yi çalıştıran Josep Guardiola ve Arsenal Menajeri Mikel Arteta.

Listenin üçüncü sırasında ise 24 farklı ülkede 34 çalıştırıcısı bulunan Sırbistan var. Sırp teknik adamların 3'ü Karadağ'da, diğerleri ise farklı ülkelerde bulunuyor.

Yurt dışında görev alan 27'şer teknik direktörü bulunan ülkelerden Almanya 21, İtalya ise 12 ülkede temsil ediliyor. 

 

Klopp-Reuters6.jpg
Liverpool'un Alman menajeri Jürgen Klopp / Fotoğraf: Reuters

 

Almanların 3'ü tercihini Belçika'dan yana kullanırken, Hollanda, İsviçre, Birleşik Krallık ve Güney Afrika'da 2'şer teknik direktör çalışıyor.

İtalyanların ise 11'i San Marino, 4'ü Malta'yı tercih ederken, İsviçre ve Çin'de 2'şer çalıştırıcıyla bu ülkeleri takip ediyor.

Altıncı sıradaki Portekiz 17 ülkede, 25 antrenör tarafından temsil edilirken, 16 ülkede 24 antrenörü bulunan Uruguay, yedinci sırada yer aldı.

Yurt dışında 4 teknik adamla temsil edilen Türkiye, 28. sırada yer alıyor. Türk teknik direktörler Kuzey Makedonya, Hollanda, Bosna Hersek ve Estonya'da görev yaptı.

Gürcistan, Moldova, Paraguay, Slovenya ve ABD de 4'er gurbetçi antrenörle 28. sırayı Türkiye ile paylaştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU