Trump’ın Müslümanlarla ilgili anlattığı yalan hikaye yeniden gündemde

ABD Başkanı Donald Trump’ın Müslümanlara yönelik söylemlerinin ırkçılığı körüklediği düşünülüyor

Yeni Zelanda’daki ırkçı saldırının ardından, Trump’ın Müslümanlarla ilgili anlattığı yalan hikayenin görüntüleri yeniden gündeme geldi.

Hikayeye göre, ABD Generali John Pershing, 20. yüzyılın başlarında, 49 Müslüman’ı domuz kanına batırılmış mermilerle infaz etti.

Trump’ın 2016’daki başkanlık seçimleri için Güney Karolina’da seçmenleriyle buluştuğu toplantıda çekilen görüntüler, sosyal medyada çok sayıda paylaşım aldı.

Trump, John Pershing’in Müslümanlara yaptığı ‘sözde’ katliamdan şu şekilde bahsetti:

 

“General Pershing’i duydunuz mu? Çok kaba adam doğrusu. Domuzlarla ilgili şu hikayeyi biliyorsunuzdur. Müslümanlar pek sevmez.”

 

Filipin-ABD Savaşı sırasında ayaklanan Moro Müslümanlarından bahsettiği anlaşılan ABD başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“General bir gün 50 terörist, 50 asker ve domuz kanına batırılmış 50 mermi alır. Askerlerine bu mermilerle teröristleri vurmasını emreder. 49 kişi ölür. 50. kişiyi de evine yollayarak, burada gördüklerini herkese anlatmasını tembihler. Ve 25 yıl hiç problem çıkmaz.”

 

Trump, hikayenin tarih kitaplarında yazmadığını çünkü öğrenilmesinin istenmediğini iddia ederken, tarihçiler ise böyle bir olayın yaşanmadığını söyledi.

General Pershing üzerine çalışan tarihçiler, hikayeyi doğrulayacak herhangi bir belgenin ya da tanığın olmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak tarihçilerin açıklaması da Trump’ı durdurmaya yetmedi.

ABD başkanı, 2017’de Barselona’da yaşanan saldırıların ardından, aynı hikayeyi yeniden anlattı.

Aynı dönemde, konuyla ilgili Twitter’dan da paylaşım yapan Trump, hikayeden bu kez de şöyle bahsetti:

 

“General Pershing’in teröristleri yakaladığında ne yaptığına bakın. Radikal İslamcı terörizmi 35 yıllığına yok etmişti.”

 

Eleştirmenler, Trump’ın Müslümanlara yönelik söylem ve politikalarının ırkçılığın yükselmesine neden olduğunu ifade ediyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU