TŞOF Başkanı’ndan İmamoğlu’nun “İBB’nin kiralayacağı 5 bin yeni taksi” açıklamasına yanıt: Tüzel kişiliklerin bunu yapması mevzuata aykırı

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yeni taksilerle ilgili kararının taksici temsilcileriyle istişare edilmesi gerektiğini söyledi

Kolaj: Independent Türkçe 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kentte 5 bin yeni taksinin hizmete gireceği ve bunların İBB tarafından kiralanacağı yönündeki açıklamasına Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın’dan yanıt geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir yazılı açıklama yapan Apaydın, kararın, taksici esnafında infial yarattığını ve taksici esnafının temsilcileriyle istişare edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Fevzi Apaydın, şehir içinde özel yolcu taşıma işleminin ancak taksimetre takılı taksi ile yapıldığı ve bunun da esnaf statüsündeki bireysel taşımacılar tarafından gerçekleştirildiği ile ilgili maddenin 10553 sayılı Ticari Plakaların Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer aldığını hatırlattı. 

Söz konusu kararın şoför esnafının korunması ve korsan taşımacılığın önlenmesi amacıyla çıkarıldığını söyleyen TŞOF Başkanı şöyle devam etti:
 

Karara göre, ticari plaka verilebilmesi için; taksi, dolmuş ve minibüslerde; şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini beyan etmiş ve ilgili meslek odasına, ilgili meslek odasının bulunmadığı yerlerde ise şoförler odasına üye olmak şartı aranmakta olup, yine taksi, dolmuş ve minibüs sahipleri, bu plakaları ancak aynı şartlara haiz kişilere devredebilir. 

Buna göre tüzel kişiliklerin böyle bir faaliyette bulunmaları mevzuat açısından mümkün bulunmamaktadır. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin konuyu, taksici esnafının temsilcileri ile istişare ederek ve yasal çerçeve içerisinde çözüm aramasının daha uygun olacağını düşünmekteyiz.


TŞOF Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Bahçeli Evler Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Halit Yılmaz da “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kiralık taksi açıklaması kabul edilemez. Çünkü plaka verilmesinin usul ve esasları vardır" değerlendirmesinde bulundu.


AA

DAHA FAZLA HABER OKU