Türkiye’de 17’si zehirli, 59 yılan türü var... Nerelerde görülüyorlar, ısırılma halinde ne yapmalı?

Havaların ısınmasıyla yılanlara dair haberlerde artış oldu. Uzman Biyolog Mehmet Tural, Türkiye’deki yılan popülasyonunu ve zehirli olanlara karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlattı

Tunceli'nin Nazimiye ilçesinde geçtiğimiz günlerde görüntülenen Wagner Engereği, Türkiye'ye özgü bir zehirli yılan türü / Fotoğraf: İHA

Yılanlar tarlalara zarar veren kemirgenlerle beslendikleri için doğaya faydalı hayvanlar arasında kabul ediliyor.

Ancak soğuk görünümlerinden dolayı her zaman çekinilen canlılar olmaktan ve faydalarına bakılmaksızın tarih boyunca insanların hikayelerinde kötülüğün timsali olarak sembolize edilmekten kurtulamadı.

Tabii ki bu durum özellikle zehirli türlerine karşı dikkatli olunması gerektiği gerçeğini de değiştirmiyor. 

Özellikle bahar aylarıyla birlikte havaların ısınmasıyla yılanlara ve yılanlar tarafından ısırılan insanlara dair haberlerde artış görülür.

Bu haberlere konu olan insanlardan bazıları ısıran yılanın türüne göre ve zamanında müdahale edilememesi halinde yaşamını bile yitirebiliyor.

trabzon.jpg
Recep Ali Düzenli, yılan ısırması sonucu yaşamını yitirdi / Fotoğraf: İHA

 

Müdür yardımcısı yılan ısırmasından öldü

Geçen 31 Mayıs günü Trabzon'un Ortahisar ilçesinde Karadeniz İş Okulu'nda İzci Lideri ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapan 41 yaşındaki Recep Ali Düzenli, babasına ait bahçede çay toplarken yılan ısırıması sonucu yaşamını yitirdi.

Yine geçen günlerde ajanslar, Tunceli Nazimiye’de Türkiye doğasında çok az rastlanan ve oldukça zehirli olarak bilinen “Wagner Engereği”nin bulunduğu haberini geçti.

Ayrıca Bingöl ve Zonguldak’ta boyu iki metreyi aşan yılanlar “Devasa boyutta yılan görüldü” başlıklarıyla servis edildi.

Peki tek tek olaylar bazında sürekli medyaya konu olan yılanların Türkiye doğasındaki yeri nedir? Kaç tür zehirli yılan var ve bunlar nerelerde görülür?

mehmettural.jpg
Uzman biyolog Mehmet Tural, Türkiye'nin yılan popülasyonunu anlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

17 zehirli yılan türü her yerde görülebiliyor

WWF Türkiye Yaban Hayatı Sorumlusu Uzman Biyolog Mehmet Tural, Türkiye’de tam 59 tür yılan olduğunu ve bunların 17’sinin zehirli olduğunu belirterek, bunlar arasında en bilinenlerin de koca engerekle, şeritli engerek olduğunu söyledi.

yılanısırması.jpg
Yılan tarafından ısırılma halinde ilk önce ısırılan yerdeki kan dolaşmını azaltmak gerekiyor / Fotoğraf: Sözcü

 

“Isırılan yerdeki kan dolaşımını azaltıp, en yakın hastaneye gidin”

Zehirli yılanların Türkiye’nin her yerinde olduğunu kaydeden Tural, “Bütün zehirli yılanlar insanlar için risk teşkil eder. Ancak her zehirli yılan ısırığı ölüme sonuçlanmaz. Isırmanın olduğu yerde kan dolaşımını azaltıp en yakın sağlık kurumuna bir an önce gitmek gerekir” dedi.

yılanağzı.jpg
Tural, her yılan ısırmasının öldürücü olmadığını söyledi / Fotoğraf: İHA

 

“Isırılanlar genelde geleneksel yöntemlerle iyileşmeye çalışıyorlar”

Türkiye’de yılan ısırmalarına dair kayıtların Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu ancak buradaki verilerin de net tabloyu vermediğini kaydeden Tural, gerekçesini şöyle açıkladı:

Yılan ısırmaları genelde kırsal alanlarda oluyor ve buradaki insanlar genelde doktora gitmek yerine geleneksel yöntemlerle iyileşmeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla oradaki veriler de tüm gerçeği göstermiyor.

“Üstüne basılırsa ısırma riski büyük”

Tural, Türkiye’deki zehirli yılanların deniz seviyesi ile 2400 metre yükseklik arasındaki her doğal alanda görülmesinin mümkün olduğunu kaydederek, şu uyarılarda bulundu:

Genelde gece aktif oldukları için ormanlık yada taşlık bir bölgede karanlıkta yürürken mutlaka bir ışık yardımı ile yürümek gerekir. Gerektiğinde mevsimine göre kalın bir ayakkabı ya da bot giymek en iyisidir. Çünkü genelde görmeden üstüne bastığımız zaman ayak bölgesinden ısırılma riskimiz çok büyük.

sarı yılan.jpg
Geçenlerde Bingöl'de görüntülenen sarı yılan, Türkiye'deki en büyük tür olarak biliniyor / Fotoğraf: İHA

 

“Türkiye’nin en büyüğü boyu 2,5 metreye ulaşan sarı yılan”

Tural, zaman zaman haberlere konu olan boyları iki metreyi aşan yılanlarla ilgili de açıklama yaparak Türkiye’deki en büyük yılan türünün Sarı Yılan adlı türün olduğunu ve boyu 2.5 metreye ulaşan bu yılanların zehirsiz, insanlar için risk içermediğini kaydetti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU