ABD’de iflas başvurusu yapan şirketlerin hisseleri neden yüzde 70’ten fazla arttı?

Koronavirüs salgınından yara alan ve iflas başvurusunda bulunan bazı şirketlerin hisselerinde çok hızlı artışlar görüldü. Uzmanlar bu durumu 2000’lerin başındaki teknoloji balonuna benzetiyor

Fotoğraf: Reuters

​​​​​Hidrokarbon arama şirketleri Chesapeake ve Whiting Petroleum,  Teksas merkezli perakendecilik şirketi Pier 1, giyimden kozmetiğe çok geniş bir ürün yelpazesine sahip J.C. Penney ve dünyanın en büyük araç kiralama şirketi Hertz’in ortak bir özelliği var. 

Beş şirket de koronavirüs salgını nedeniyle iflas başvurusunda bulundu ve beşinin da hisseleri haftaya en az yüzde 70 yükselişle başladı. 

Örneğin bir hafta önce 0,80 dolar seviyelerini dâhi gören Hertz hissesi salı günü 5,50 dolara kadar yükseldi. 

Normalleşmenin sınırlı da olsa başlaması, ekonomik toparlanma sinyalleriyle martta dip seviyesini gören S&P 500 endeksinin yüzde 47 oranında yükselmesinin de bu hisse değeri artışında payı var. 

Peki iflastan önceki son çıkışta olan bu şirketlere bu ilgi niye? 

Ekonomik koşulların iyileşme sinyali göstermesi bazı yatırımcılar için bu şirketlerin iflas başvurusu bulunduğu durumdan daha iyi gideceklerinin de bir göstergesi. Ancak bazı yatırımcılara göre ise kumardan farksız. 

CNBC analistlerinden Jim Cramer, “Hızlı para kazanmak isteyen herkes bu hisseleri alıyor çünkü ileride daha yüksek teklif verecek birinin olacağına inanıyorlar. Bunun uzun dönemli bir strateji mi yoksa yalnızca zar atmak mı olduğunu bilmiyorum” dedi. 

Yatırım danışmanlığı firması BTIG’nin stratejistlerinden Julian Emanuel’e göre mevcut durum, 2000’lerin başındaki teknoloji balonundan önceki “çoşku”ya çok benziyor.  

 Asla göremeyeceğimizi sandığımız şeyi gördük. İflasa girmiş şirketlerden 100 milyarlarca hisse satın alındı. Yüzde 100 ila 300 artışlar yaşandı” diyen Emanuel, bunun spekülatif bir yaklaşım olduğunu, benzerinin 1999 sonu ve 2020’nin başında da görüldüğünü aktardı. 

Bleakley Advisory Group’un Yatırım Müdürü Peter Boockvar ise “Las Vegas’ın yeniden açılması harika. Ancak borsa varken Vegas’a kimin ihtiyacı var” diye konuştu. 

Marttan bu yana inanılmaz bir yükseliş olduğunu, borsanın bazı kısımlarının ise “köpürmeye” başladığını söyleyen Boockvar, “Bu seviyede spekülasyon, perakende yatırımcılarının faaliyetlerindeki artışla da çakıştı” dedi.  

 

Independent Türkçe, CNBC

           

DAHA FAZLA HABER OKU