Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Yeni normal' dediğimiz düzenin bir süre daha devam edeceği gerçeğine kendimizi alıştırmalıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonra normalleşme sürecine ilişkin alınan yeni kararları ve hazırlanan ekonomiye destek paketlerini açıkladı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 hafta sonra ilk kez yüz yüze gerçekleşen bakanlar kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Toplantıda normalleşme takvimi çerçevesinde atılan adımların çok yönlü değerlendirmesinin yapıldığını ifade eden Erdoğan, Özellikle Avrupa ile karşılaştırdığında en az kısıtlama, can kaybıyla atlattığımız bir gerçektir. Bu musibetin kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, mesafe, temizlik ilkeleri çerçevesinde düzenlememiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum” dedi.
 

WhatsApp Image 2020-06-09 at 19.55.32.jpeg
Fotoğraf: AA


Yeni normal dediğimiz düzenin bir süre daha devam edeceği gerçeğine alışılmasının altını çizen Erdoğan şunları kaydetti:

Hamdolsun hastane, ilaç, maske, solunum cihazına kadar bu mücadeleyi yürütmek için ihtiyaç duyduğumuz her türlü imkana sahibiz. Hizmete açtığımız hastanelerimizin yatak ve yoğun bakım kapasiteleri dahi pekçok ülkenin toplamıyla yarışacak düzeydedir.

Yeni yaptığımız hastaneler sayesinde kendimizi güvende hissediyoruz. Genel sağlık sigortası sistemimiz dünyaya örnek olmuştur. Doktor, hemşire, teknisyen, temizlik görevlisi sayıları 1 milyon 100 bini bulan sağlık ordusuyla 82 milyonun hizmetindeyiz. Elbette zaman zaman istemediğimiz görüntülere şahit oluyoruz. Bu tür olumsuzlukların istisna, kurallara riayetin genel olduğu kanaatindeyim.

Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saatleri uzatıldı

Normalleşme adımları kapsamında alınan yeni kararları açıklayan Erdoğan şunları kaydetti:

Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 24.00'e uzatılmıştır. Sinema, tiyatro, gösteri merkezleri 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçecektir. 65 yaş üstü vatandaşımız haftanın her günü 10 ile 20 arasında dışarı çıkabilecektir. Nikah salonları, 15 Haziran'dan itibaren, düğün salonları ise 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayacaktır.

İlaç çalışmaları

Hekimlerin kullandığı ilacı TÜBİAT çatısı altında çalışan bilim insanları tarafından üretildiğini belirten Erdoğan, “Sağlık Bakanlığımızın ruhsat süresini tamamlamasının ardından kullanıma sunulacaktır” dedi.

“İstihdam kalkanı paketi hazırladık”

Salgın sürecinin ülke ekonomisine verdiği zararları azaltmak için yeni tedbir paketleri hazırladıklarını vurgulayan Erdoğan şunları kaydetti:

Devreye aldığımız adımlar Türkiye'nin ekonomik açıdan ne kadar sağlam durumda olduğunu gösterdi. Özellikle istihdamda gerçekleştireceğimiz sıçrama ile bu kazanımları taçlandırmak var. Türkiye'nin istihdam kalkanı adıyla çok kapsamlı bir reform paketi hazırladık. İstihdam kalkanındaki amacımız işsiz kalan vatandaşlarımızın yeniden istihdama katılmalarını sağlamaktır.

Kısmi ya da esnek çalışma alanında işgücü piyasanın daha da verimli hale getirileceğini belirten Erdoğan, 25 yaş altındakilerinin istihdamının da destekleneceğini vurgulayarak, “25 yaş altı gençlerin, 50 yaş üzerinde olanların kolay şekilde istihdam edilmelerini sağlayacağız. Çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sağlayacak çalışmayı başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
 

WhatsApp Image 2020-06-09 at 19.55.30.jpeg
Fotoğraf: AA


Erdoğan ayrıca, “Salgın sonrasında dünya ekonomisindeki yerini daha da güçlendireceğiz. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisini yüzde 4,5 ile yüksek bir büyüme performansı gösterdiğini dünya artık görüyor, biliyor” dedi.

Amerika şu anda 45 milyona yakın işsizin olduğunu ve Türkiye’nin bütün bu şartlara rağmen dimdik ayakta durduğunu söyleyen Erdoğan, “Toparlanmanın yerini hızlı büyümeye bırakacaktır inşallah” diye konuştu.

“Amacımız enflasyonu yüzde 5’in altını düşürmek”

Enflasyonun yükselmesini engelleyecek tedbirler alacaklarını belirten Erdoğan şöyle devam etti:

Amacımız enflasyonu yüzde 6'ya, 2022'de inşallah yüzde 5'in altına inşallah indirmektir. Borsa İstanbul endeksinin tekrar 110 bin seviyelerine çıkması diğer ülkelerden bizi pozitif yönde ayrıştıran bir başka faktördür. Birileri zil takıp oynuyordu, bak Borsa İstanbul ne hale geldi. Hadi şimdi bunu da, büyümeyi de söyle.

Türkiye döviz kuru gelişmeleri bakımından diğer ülkelere kıyasla iyi durumdadır. Devlet tahvili faizlerin iki yıllıklarda yüzde 8,6, gerçekleşmesi aşağı doğru eğilimin gerçekleşmesidir. İnşallah bu güzel tabloyu devam ettirecek ülkemizi her alanda olduğu gibi ekonomide de 2023 hedeflerine adım adım yaklaştıracağız.

“Libya’daki işgal planı bozulmuştur”

Dış politika konularına da değinen Erdoğan, Libya’dan güzel haberin geldiğini ifade etti.

“Hafter'in Libya'yı işgal planı hamdolsun hezimetle sonuçlanmıştır” diyen Erdoğan, “İşgale yeltenenler Trablus kapılarında bozguna uğratılmıştır. Darbecilerin bugün kaçacak delik aradığını görüyoruz. Zor oyunu bozar. Ülkemizin destekleri, milli mutabakat hükümetinin kararlı duruşu ile uluslararası tuzak bozulmuştur” diye konuştu.

Akdeniz'de asla gerilim istemediklerini belirten Erdoğan, Libya'nın en kısa sürede huzur ortamına kavuşması için çalıştıklarını vurguladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU