Yapay zekanın da tıpkı insanlar gibi uykuya ihtiyaç duyduğu keşfedildi

Los Alamos'dan araştırmacılar, yapay sinir ağlarının da "güzel bir gece uykusuyla eşdeğer" fayda gördüğünü keşfetti

Hizmet sektöründen sağlığa ve eğlenceye kadar tüm alanlarda yapay zeka kullanılıyor (Pixabay)

Biyolojik beyinlerin ihtiyaç duyduğuna benzer uyku döngüleri, insan gibi işlemek üzere tasarlanmış yapay zeka için de gerekli olabilir.

ABD'deki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'ndan araştırmacılar, uykunun yapay bir benzeri uygulandığında bu sinir ağlarının da "güzel bir gece uykusuyla eşdeğer" fayda gördüğünü keşfetti.

Los Alamos'taki bilgisayar bilimcilerden Yijing Watkins, "Bir nöromorfik işlemcinin insanların ve diğer biyolojik sistemlerin çocukluktaki gelişimleri boyunca çevrelerinden öğrendiklerine benzer biçiminde eğitilmesi olasılığı bizi büyüledi" dedi.

Araştırma ekibi bu keşfi, insanların görmeyi öğrenme biçimini taklit etmesi için tasarlanan bir yapay zeka biçimi üzerinde çalışırken yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nesneleri karşılaştırılabilecek herhangi bir öncül örnek bulunmadan, sözlük tanımlarını kullanarak sınıflandırmaya çalışan yapay zeka, uzun ve denetimsiz öğrenme süreçlerinde istikrarsız hale geliyordu.

İnsan beyninin uyku sırasında deneyimlediğine benzer bir duruma sokulduğunda yapay sinir ağının istikrarı da eski haline kavuşuyordu.

Araştırmayı detaylandıran makale 14 Haziran'da Seattle'de gerçekleşecek Bilgisayarla Görüde Kadınlar Atölyesi'nde sunulacak.

Makalenin yazarlarından ve Los Alamos'taki bilgisayar bilimcilerden Garrett Kenyon, "Öğrenebilir sistemlerin istikrarsızlaşmasını engelleme meselesi; gerçekten de yalnızca biyolojik açıdan gerçekçi, iğnecikli nöromorfik işlemciler kullanırken ya da biyolojik sistemlerin kendisini anlamaya çalışırken gündeme geliyor" dedi.

Makine öğrenmesi, derin öğrenme ve yapay zeka araştırmacılarının büyük çoğunluğu bu sorunla hiç karşılaşmıyor. Çünkü tümüyle yapay sistemlerde çalışırken sistemin tüm dinamik edinimini düzenleyecek etkiye sahip genel matematiksel işlemler yürütme lüksleri var.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU