Rusya’dan İdlib’e hava saldırısı: Binlerce sivil Türkiye sınırına geliyor

Suriye’nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki ateşkesi ihlal eden Rusya’nın havadan, Esad rejimi ve İran destekli grupların karadan saldırıları nedeniyle bir günde 5 bin 834 sivil yerinden edildi. Saldırılarda 1 sivil öldü, 8 sivil yaralandı

İdlib’de bir günde yaklaşık 6 bin sivil yerinden edildi / Fotoğraf: AA

Bölgede göç verilerine ilişkin çalışma yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj'ın verdiği bilgiye göre, özellikle Rusya'nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içindeki yoğun hava saldırıları nedeniyle, Cebel Zaviye ve Cebel Şahişbo bölgesinden, Kensafra beldesi ile Mozara Ainlaruz, Fattira, Bara ve Keferavid köylerinden göç yaşandığını söyledi.

Söz konusu saldırılar nedeniyle son 24 saatte 5 bin 834 sivil, Türkiye sınırı hattındaki kamplar bölgesine doğru göç etmek zorunda kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ateşkes ortamından faydalanan 285 bin 403 sivil evlerine geri dönmüştü. 

Rus savaş uçaklarının dün ateşkesi ihlal ederek, sivil yerleşim ve cephe hatlarına düzenlediği hava saldırısı sonucunda en az üç sivil hayatını kaybetmiş, üç sivil yaralanmıştı.

Hava saldırıları sabah saatlerine kadar devam etti.

Soçi mutabakatından bu yana yaklaşık 2 bin sivil can verdi 

Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında bin 800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan itibaren yaklaşık 2 milyon sivil göç etti.

Türkiye ve Rusya, 12 Ocak'ta ateşkesin başlaması için mutabık kaldı ancak Esad rejimi ve müttefikleri, ateşkesi hiçe sayarak İdlib'deki saldırılarını sürdürdü.

Bunun üzerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5 Mart'ta Rusya'nın başkenti Moskova'da yeni bir mutabakat sağlamış, son ateşkes 6 Mart saat 00.01'den itibaren yürürlüğe girmişti. Rejim güçlerinin zaman zaman ihlallerine rağmen, ateşkese büyük ölçüde riayet ediliyordu.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU