Kadıköy'e yeni AVM geliyor: İmar planının yürütmesi durduruldu, bakanlık itiraz edince karar kaldırıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilk derece mahkemesine yaptığı itirazın ardından Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Gerekçe ise, ilk derece mahkemesinin atadığı bilirkişinin niteliksizliği oldu

Fotoğraf: Twitter

İstanbul'un en kıymetli bölgelerinden biri olan Kadıköy Söğütlüçeşme’deki TCDD arazisini yapılaşmaya açan imar planını ilk derece mahkemesi durdurdu. 

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Söğütlüçeşme’yi gar görünümlü AVM’ye çevirecek planlarının şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu belirtti, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. 

Ancak bakanlık karara itiraz etti ve İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı  İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdare Dava Dairesi tarafından kaldırıldı. 

BirGün'ün haberine göre, Bölge İdare Mahkemesi'nin kararında, ilk derece mahkemesinin dosyaya atadığı bilirkişinin niteliksiz olduğuna değinilerek, şu ifadeler yer aldı:

Bilirkişilerin anılan niteliklerde olmadığı tespit edildiğinden söz konusu rapor üzerinden karar verilmesinde hukuka uyarlılık bulunmamakta. Pandemi sürecinde yasak olması nedeniyle yeniden keşif ve bilirkişi yapılmasının mümkün olmaması ve keşif yasağı sonrası yapılacak bilirkişi incelemesinin uzun bir süreç alacağı açıktır. Dava konusu planların uygulanması halinde telafisi güç zararlar oluşacağına dair dosyada yeterli bir delili bulunmadığı gibi ilk derece mahkemesince de bu hususa yönelik bir inceleme yapılmadan karar verildiği görülmüştür. Bu aşamada yeterli bir delil bulunmadığından yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerekmekte olup, ilk derece mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı Projesi için TCDD, ‘Fıratcan İnşaat’ isimli firmayla el sıkışmıştı. Anlaşmanın süresi 29 yıl olarak belirlenirken, projenin maliyeti ise 193 milyon 794 bin lira olarak açıklandı. Söz konusu şirket, 4 yıllık yapım sürecinde TCDD’ye aylık 32 bin 315 TL kira verecekti. Bu bedel proje tamamlandıktan sonra ise 25 yıllık işletme süreci için aylık 161 bin 574 TL olarak belirlenmişti.

 

Independent Türkçe, BirGün

DAHA FAZLA HABER OKU