BM Güvenlik Konseyi Libya'ya yönelik silah ambargosunu 1 yıl uzattı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Libya’ya uygulanan silah ambargosu kararını bir yıl daha uzattı. Libya’nın BM Daimi Temsilcisi es-Sünni, Hafter güçlerinden kurtarılan Terhune kentinde bulunan cesetler BM’den için soruşturma talep etti

BM Güvenlik Konseyi Libya'ya yönelik silah ambargosunu 1 yıl uzattı / Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletlerin internet sitesinden yapılan açıklamada, BMGK'nin video konferans üzerinden gerçekleştirdiği toplantıda, Libya’ya yönelik silah ambargosunun 12 ay daha uzatılmasına oy birliğiyle karar verildiği kaydedildi.

Açıklamada, 2526 sayılı kararın, BM’ye üye devletlere Libya açıklarında şüpheli görülen deniz taşıma araçlarını arama yetkisi verdiği vurgulandı.

BM’ye soruşturma talebi

Libya'nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki Daimi Temsilcisi Tahir es-Sünni, ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı güçlerden kurtarılan Terhune kentinde bir hastanede bulunan aralarında kadın ve çocukların da olduğu 106 cesede ilişkin BM'den soruşturma talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sünni, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Hafter güçlerinden kurtarılan Terhune vilayetindeki bir hastanede "Aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı bazıları başlarından vurularak infaz edilmiş 106 cesede" ilişkin BM Libya Destek Misyonu'nun acil bir soruşturma başlatmasını talep ettiklerini duyurdu.

Ülkenin güneyindeki Şerare Petrol Sahası'na silahlı saldırı

Güvenlik yetkililerinden ismini vermek istemeyen bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından Şerare Petrol Sahası'nın doğu cephesine silahlı saldırı düzenlendiğini belirtti.

Saldırıya petrol sahası muhafızlarının silahla karşılık vermesi üzerine çatışma çıktığını aktaran kaynak, petrol sahasında herhangi bir hasar veya can kaybı yaşanmadığını ve saldırganların sahaya giremediğini belirtti.

Kaynak, Hafter güçlerinin dün geceden beri petrol sahası çevresine silahlı araçlar yerleştirdiğini ve saha içindeki güçlere takviye destek ulaştığını kaydetti.

Şerare, Libya'nın güneyindeki "kara altın" deposu

Günlük 315 bin varil petrol üretim kapasitesiyle Libya'nın toplam petrol üretiminin üçte birini sağlayan Şerare, ülkenin güneyinde yer alıyor.

Aralık 2018'de silahlı grupların yerel halkla birlikte petrol sahasına girmesiyle, Libya'da petrol üretimini ve ihracatını yöneten Libya Ulusal Petrol Kurumu, Şerare'de üretimi durdurmuştu.

Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu’na bağlı güçler, şubat ayı ortasında Şerare'yi çatışmasız biçimde ele geçirdiğini açıklayarak, Libya Ulusal Petrol Kurumu’na sahada üretimin yeniden başlaması için birkaç kez çağrı yapmıştı.

Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Halife Hafter, Mart 2019'da Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de, söz konusu petrol sahasında üretimin yeniden başlaması konusunda anlaşmaya varmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU