Amazon kabilelerinin nesli Kovid-19 nedeniyle tükenme tehlikesiyle karşı karşıya

Brezilya hükümetinin verilerine göre Amazon kabilelerinde şu ana kadar virüs nedeniyle 59 ölüm yaşandı. Ancak bu veriler, şehirlere göç eden yerlileri kapsamıyor

Fotoğraf: LightRocket

Hastalık nedeniyle kaydedilen ölümler geçtiğimiz ay 5 kattan fazla bir artış gösterdi.

Uzmanlar, ilk etapta Amazon kabilelerinin virüsten etkilenmeyeceği tahmininde bulunsa da, Sao Paulo ve Rio de Janeiro'da ortaya çıkan virüs, sağlık hizmetlerinin yetersiz kalması nedeniyle uzak topluluklara kadar ulaştı.

Salgın, birçok yerli kabilenin nesli için tehlikeli bir hal aldı.

Amazon yağmur ormanlarındaki kabileler Avrupalılar tarafından ilk keşfedildiğinde, çiçek hastalığı nedeniyle bazı kabilelerin yok olduğu saptanmıştı. Daha sonra yerli işçilerde sıtma, kızamık ve grip hastalıkları görüldü.

Yeterli test yok

Amazon kabilelerinin başı şimdilerde Kovid-19 ile dette.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

305 yerli kabilenin çatı örgütü Brezilya Yerli Halklar Birliği (APIB), Kovid-19 nedeniyle 28 Nisan-1 Haziran tarihleri arasında 182 yerlinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ülkenin güneydoğusundaki Para eyaletinde bulunan Sororo köyü kabilesinden İtamare Surui, Reuters'a yaptığı açıklamada köude birçok koronavirüs vakasının tespit edildiğini, ancak Brezilya hükümetinin doğrulamak için test yapmadığı söyledi.

Surui, "Ateş, mide bulantısı ve baş ağrım var. Köydeki birçok kişi hasta ve yardım eden yok" dedi.

Brezilya hükümetinin verilerine göre Amazon kabilelerinde şu ana kadar virüs nedeniyle 59 ölüm yaşandı. Ancak bu veriler, şehirlere göç eden yerlileri kapsamıyor.

Reuters, Brezilya Sağlık Bakanlığına konunun iletildiğini, ancak bakanlığın yanıt vermediğini iddia etti.

 

"Gerçek sayısı bilmiyoruz"

Yerli halk adına çalışan Dr. Erik Jennings, ölüm oranlarının tahmin edilenden daha fazla olduğunu söyledi.

"Gerçekte sayılar çok kötü" diyen Jennings, test eksikliğinin durumun ne kadar kötü olduğunu bilmeyi zorlaştırdığını da sözlerine ekledi.

Salı günü Pan Amerikan Sağlık Örgütü, virüsün Amazon'daki yerli kabileler arasında yayılması endişesini dile getirmişti.

30 yıldır yerli kabilelerle çalışan bir başka doktor Douglas Rodrigues, ventilatörlerle donatılmış hastanelerinin yalnızca Manaus kentinde bulunduğunu ve bu hastanelerin zaten dolu olduğunu aktardı.

Kovid-19'a yakalanan kabile üyelerinin hastaneye ulaşması da saatler sürüyor.

Xikrin kabilesinden 64 yaşındaki Bep Karoti, pazar günü yoğun bakım olanaklarına sahip en yakın hastaneye ulaşmaya çalışırken yolda hayatını kaybetmişti.

Amazon ormanlarındaki 900 yerli halkta resmi verilere göre 54 teyit edilmiş Kovid-19 vakası bulunuyor.

615 bin 870 ile ABD'den sonra en çok vakanın bulunduğu Brezilya'da virüs nedeniyle şu ana kadar 34 bin 39 kişi hayatını kaybetti. 274 bin 997 hastası taburcu edildi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU