Serrac ile ortak açıklama yapan Erdoğan: Hafter'i destekleyerek Libya'yı kan gölüne çevirenleri tarih yargılayacaktır

Libya UMH Başbakanı ile ortak açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libyalı kardeşlerimizi asla darbecilerin ve lejyonerlerin insafına bırakmayacağız" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Darbeci Hafter'i destekleyerek Libya'yı kan ve gözyaşına boğanları tarih yargılayacaktır" dedi.

Beştepe'de görüşme yaptığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz el-Serrac ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, "Libya'da darbeci Hafter'in kalleş saldırılarına rağmen Milli Mutabakat Hükümeti'nin salgın konusunda gerekli tedbirleri aldığını" söyledi.

Erdoğan, "Libya'nın geleceğini sürekli tehdit altında tutan bir kişinin bu konuda masaya oturacak bir temsil kabiliyeti de olamaz" şeklinde konuştu.

"Sondaj dahil iş birliğimizi ilerletmeyi hedefliyoruz"

"Libyalı kardeşlerimizi asla darbecilerin ve lejyonerlerin insafına bırakmayacağız" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Libya Başbakanı Serrac ile Libya topraklarındaki iş birliği alanlarımızı genişletme hususunda görüş birliğine vardık. Doğu Akdeniz'deki doğal zenginliklerden faydalanmak üzere arama ve sondaj dahil iş birliğimizi ilerletmeyi hedefliyoruz"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'da Birleşmi Milletler himayesinde ve siyasi süreç içinde çözüm ile ilgili, "Serrac ve hükümeti, darbeci Hafter ve çetelerinin işledikleri insanlık ve savaş suçlarına rağmen bu konuda her zaman müspet bir tutum takınmıştır" ifadelerini kullandı.

"Libya'daki sorunun meşruiyet ve hakkaniyet temelinde çözümü için tüm uluslararası platformlarda Serrac ile hareket edeceğiz" diyen Erdoğan "Darbeci Hafter'in Libya halkının hakkı olan petrolü kaçak yollardan satma girişimlerinin engellenmesi için çağrımızı tekrarlıyoruz" şeklinde konuştu.

Serrac: Libya'nın yeniden imarı sürecinde Türk şirketlerini Libya’da görmek istiyoruz

Erdoğan'ın ardından konuşan Serrac ise, Trablus Havalimanı'nın Halife Hafter liderliğindeli Libya Ulusal Ordusu'ndan geri alınmasına ilişkin "Bu hepimizin zaferidir" ifadelerini kullandı.

Serrac, şunları söyledi:

"Trablus ve çevresini tamamen özgürleştirdik. Bu hepimizin zaferidir. Bu düşmanı tamamen ortadan kaldırıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz"

"Türkiye'nin Libya sorununda tarihi ve cesur tutumundan ötürü teşekkürlerimizi ilettik. Libya'da düşmanı tamamen ortadan kaldırıncaya kadar mücadelemizi yapacağız. Gayrı meşru güçlerin lideri Hafter'e bundan sonraki süreçte müzakere olanağı vermeyeceğiz" sözlerini kullanan Serrca, Libya'nın yeniden imarı sürecinde Türk şirketlerini Libya'da görmek istediklerini kaydetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU